Rusia soliciata SUA sa influenteze Europa pentru repunerea in functiune a gazoductelor Nord Stream 1 si 2

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat in cadrul unei discutii cu SUA ca ar fi interesant de vazut daca americanii isi vor folosi influenta asupra Europei pentru a determina incetarea refuzului gazului rusesc. Aceasta declaratie a fost facuta in contextul discutiilor privind gazoductele Nord Stream 1 si 2, care leaga Germania de Rusia prin Marea Baltica, dar au fost scoase din functiune in urma unui sabotaj in anul 2022 dupa inceperea razboiului din Ucraina.
Contextul controverselor
Desi gazoductul Nord Stream 2, din care un tronson este in continuare utilizabil, ar putea fi inclus intr-un acord ruso-american privind incheierea razboiului ruso-ucrainean, Lavrov a precizat ca gazul rusesc este refuzat in UE din motive politice. Acesta a adaugat ca aceasta situatie a fortat industria Germaniei sa plateasca preturi mai mari pentru energie, scaderea competitivitatii acestei industrii fiind una dintre consecinte.
Conform ministrului rus, politicieni germani si presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au declarat ca nu vor repune in functiune Nord Stream pentru nimic in lume.
‘Acesti oameni fie sunt nebuni, fie sunt sinucigasi’, a comentat Lavrov.
Implicatii si consecinte
In septembrie 2022, o explozie subacvatica a avariat in apropierea insulei daneze Bornholm una din cele doua conducte ale gazoductului Nord Stream 2, care nu fusese folosit deloc pana atunci. Alte explozii provocate in acelasi timp si in aceeasi zona au avariat ambele conducte ale gazoductului Nord Stream 1, prin care Germania importa gaz rusesc din anul 2011.
Conform unor informatii scurse in mediul online si preluate de cotidianul Washington Post, SUA ar fi avut cu trei luni inainte de sabotaj informatii despre un plan ucrainean de a ataca Nord Stream cu o echipa de sase persoane a fortelor de operatiuni speciale. Totusi, aceasta acuzatie a fost negata de fosta administratie americana a presedintelui Joe Biden.
Desi un tronson al Nord Stream 2 mai poate fi folosit, iar Rusia a propus Germaniei sa-i livreze gaz prin acesta, Berlinul a refuzat, invocand invazia rusa in Ucraina si noua politica a UE de reducere a importurilor de gaze naturale rusesti, care au fost inlocuite partial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate in special din SUA. Aceste gaze sunt insa mai costisitoare decat gazele naturale transportate prin conductele existente.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨