Rusia suspectată de sabotaj pe cablurile de sub Atlantic: Rolul crucial al Insulelor Feroe

Conform unei investigații recente realizate de The Times, se pare că Rusia a fost responsabilă pentru daunele aduse mai multor conducte și cabluri din apele europene în ultimii cinci ani, cu o problemă care nu pare să se încheie prea curând.
O navă de război daneză urmărește un trauler rus
Într-un incident recent, o navă de război daneză a urmărit un trauler rus în Atlanticul de Nord, după ce compania care îl deține a fost acuzată de participare la operațiuni de sabotaj și supraveghere subacvatică dirijate de Moscova.
Melkart-2, un trauler din era sovietică, a sosit în portul Klaksvik din Insulele Feroe pentru a descărca macroul pescuit, fiind urmărit îndeaproape, pe o distanță de câteva mile, de HDMS Knud Rasmussen, o navă de patrulare a marinei regale daneze.
Insulele Feroe, un loc de ancorare strategic
Insulele Feroe, un teritoriu autonom din cadrul Regatului Danemarcei, sunt singurul loc din Europa de Vest unde navele rusești pot ancora, UE interzicându-le accesul în porturile sale de la invazia Ucrainei în 2022. Această anomalie, rezultatul unui acord de pescuit de lungă durată între Torshavn și Moscova, a generat îngrijorare în rândul agențiilor de informații europene, deoarece oferă navelor sub pavilion rus acces la cabluri submarine critice care traversează Atlanticul, inclusiv arterele de internet care leagă Marea Britanie și Europa. În ultimii cinci ani, mai multe cabluri și conducte din apele europene au fost deteriorate sau rupte în mod misterios. Agențiile de informații suspectează că Rusia este responsabilă și există o convingere tot mai puternică că Moscova ar fi recrutat flota sa de nave de pescuit comercial pentru aceste operațiuni de sabotaj și spionaj. În ianuarie 2022, cu o lună înainte de invazia totală a Rusiei în Ucraina, nava a navigat de peste 140 de ori peste un cablu submarin de fibră optică care conecta o stație de satelit norvegiană cu continentul. A doua zi, s-a constatat că acel cablu fusese tăiat și o secțiune a acestuia fusese îndepărtată. Nava a fost, de asemenea, acuzată că a rătăcit în apropierea unui exercițiu naval al NATO și că a apărut în repetate rânduri în apropierea infrastructurii critice și a siturilor militare norvegiene. În octombrie 2022, unul dintre cablurile de comunicații care ajung în insule a fost avariat, provocând întreruperi de curent în Shetland. Cauza nu a fost niciodată identificată. Până de curând, Insulele Feroe acordaseră Rusiei drepturi de pescuit în apele comune ale Insulelor Feroe și Regatului Unit. Cu toate acestea, în urma presiunilor exercitate de Londra, un nou acord în domeniul pescuitului, semnat la sfârșitul anului trecut, a pus capăt acestei practici. Cu toate acestea, Insulele Feroe rămân o excepție prin acordarea în continuare a accesului navelor de pescuit rusești, o decizie care a fost sever criticată de politicienii din Danemarca, care controlează politica externă a insulelor, dar nu și politica comercială.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨