Toate autoritățile sanitare din întreaga lume au confirmat faptul că există o legătură între cheagurile de sânge apărute în urma vaccinării și vaccinarea cu AstraZeneca, însă au precizat că acestea sunt foarte rare, iar beneficiile vaccinării întrec riscurile.

Se pare că cele 16 cazuri de tromboză din Germania, Austria și Norvegia, în urma vaccinării cu serul produs de compania anglo-suedeză, provin de la proteina numită factor plachetar 4 sau Fp4. Specialiștii au ajuns la această concluzie în urma unor studii publicate de revista americană The New England Journal of Medicine.

Pacienți morți după ce s-au vaccinat cu AstraZeneca

Conform unuia dintre cele două studii citate, în cadrul căruia au fost analizate cazurile a 11 pacienți vaccinați în Germania și Austria care au dezvoltat cheaguri de sânge după ce s-au vaccinat cu AstraZeneca, nouă dintre aceștia erau femei cu vârsta medie de 36 de ani.

Aceste persoane au prezentat unul sau chiar mai multe episoade trombotice, într-un interval de 5-16 zile de la imunizare. O altă persoană a suferi o hemoragie intracraniană care i-a luat viața.

Cei 11 pacienți au suferit unul sau chiar mai multe episoade de acest gen, dintre care nouă cazuri de tromboză venoasă cerebrală, trei cazuri de tromboză venoasă splanhnică, trei cazuri de embolie pulmonară și patru tipuri de tromboză. Dintre acești pacienți, șase au murit iar cinci au dezvoltat o coagulare intravasculară diseminată.

Deşi trombozele au afectat diferite organe, toţi pacienţii aveau anticorpi împotriva proteinei FP4 şi un deficit de plachete sanguine.

Care este cauza apariției cheagurilor de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca

Studiu a fost finanțat de Fundația Germană de Cercetare, iar în concluzie el a stabilit că vaccinarea cu serul dezvoltat împotriva coronavirusului de compania anglo-suedeză poate ocaziona dezvoltarea cu frecvență dredusă a trombozei imunitare intermediată de anticorpii activatori de plachete împotriva FP4.

S-a aflat! Care este cauza apariției cheagurilor de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca? Toți oamenii trebuie să știe

Un alt studiu, care a analizat situația a cinci oameni din Norvegia, patru femei și un bărbat, arată că toți aceștia au dezvoltat tromboze în zone neobișnuite. Unul a dezvoltat trombocitopenie gravă, iar alți patru au avut hemoragie cerebrală masivă. Dintre aceștia, trei au murit.

După cum a relevat şi studiul anterior, toţi pacienţii prezentau niveluri ridicate de anticorpi împotriva proteinei FP4, o reacţie indusă de vaccin.

Totuşi, potrivit studiului Universităţii din Oslo, având în vedere că cele cinci cazuri au fost înregistrate în rândul a peste 130.000 de persoane vaccinate, este vorba de o reacţie cu o frecvenţă foarte redusă.