Conform unei cercetări realizate de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, închiderea unităților de învățământ este o măsură care poate încetini răspândirea coronavirusului. Mai exact, se știe că cei mici prezintă un risc redus de a face forme severe de coronavirus, însă aceștia pot să se infecteze și să transmită virusul mai departe.

Elveția a închis școlile pentru două luni în timpul primului val al coronavirusului, care a avut loc în primăvară. Conform cercetătorilor, această măsură a redus deplasările cu 21,6%, fapt care a fost posibilă și încetinirea răspândirii virusului.

 „Analiza noastră confirmă faptul că închiderea şcolilor este o măsură care face posibilă reducerea vitezei de circulaţie a virusului prin reducerea deplasărilor” spune Stefan Feuerriegel, profesor de IT şi management la ETHZ.

Interzicerea adunărilor mari, o soluție bună

O altă măsură care a contribuit la reducerea noilor infectări a fost interzicerea adunărilor cu mai multe persoane. Aici deplasările au fost reduce cu 24,9%. O altă măsură bună a fost închiderea barurilor, a restaurantelor și a afacerilor neesențiale, care au limitat deplasările cu 22,3%.

S-a aflat totul! A ajutat închiderea școlilor la combaterea pandemiei de coronavirus? Ce arată cifrele

Acest studiu a fost posibil după ce echipa de oameni de știință au analizat 1,5 miliarde de deplasări, în perioada 10 februarie- 26 aprilie. Ei au folosit informații de la operatorii de telefonie mobilă pentru a evalua impactul măsurilor luate asupra deplasărilor.

„Dacă şcolile sunt închise, putem spera la o schimbare mare de comportament. Nu numai că copiii rămân acasă, dar uneori înseamnă şi o schimbare pentru părinţi”, a adăugat Stefan Feuerriegel.

Închiderea școlilor, măsură controversată

De la debutul pandemiei de coronavirus în lume s-au luat numeroase măsuri pentru a combate virusul ucigaș. Măsura închiderii cursurilor a fost cea mai controversată, fiindcă autoritățile spuneau ca e bine să se închidă unitățile de învățământ, iar experții spuneau că acest lucru va afecta grav copiii.

Și în România școlile sunt închise în acest moment, din octombrie 2020. Momentan, semestrul I va continua în online, în timp ce ministrul Educației va lua o decizie legată de modul în care se va desfășura semestrul al II-lea: online sau fizic.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<