Mulți sunt de acord cu această decizie, însă sunt și politicieni care spun că nu este corect. Avocatul Poporului a făcut lumină în acest caz.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat că în cazul în care parlamentarii vor dori, toate pensiile speciale pot fi desființare. Pe de altă parte, Weber a precizat că nimeni nu se poate atinge de pensiile magistraților. Oficialul a dezvăluit că a primit foarte multe apeluri de la liberali, la desființarea pensiilor speciale, prin care a fost rugată să atace actul normativ.

Liberalii nu vor să renunțe la pensiile speciale

„Vai de mine! Mi-au înroșit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcția asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulți erau din PNL. În toată perioada asta (m-au sunat – n.r.) să atac la CCR”, dezvăluie Renate Weber.

Ea spune că cei care au sunat-o nu mai erau parlamentari. Renate Weber precizează că în loc ca liberalii să se ducă și să discute cu colegii lor de partid, ei au cerut ajutorul chiar al Avocatului Poporului, pe care liberalii vor să îl demită din funcție de ceva timp. Ba chiar ea spune că anumiți liberali i-au spus să atace legea atunci când va fi votată, fiindcă oricum nu mai are nimic de pierdut, pentru că PNL o va revoca.

S-a dat undă verde! Aceste pensii pot fi desființate: Se va întâmpla în curând
Inquam photos/ Octav Ganea

Mai mult, Renate Weber a mai declarat la TVR că acesta este caracterul oamenilor care nu vor să priceapă faptul că nu poate ataca legea, fiindcă nu are un motiv de neconstituționalitate.

Pensiile speciale ale magistraților nu pot fi desființate

De asemenea, ea mai spune că Curtea Constituțională a României (CCR) a luat decizia că doar pensiile speciale ale magistraților nu pot fi desființate, fiindcă are suport constituțional pentru această categorie de pensie de serviciu. Ea spune că liderii Guvernului au început prima dată cu parlamentarii, însă și mâine dacă vor pot să dea legi pentru celelalte categorii care primesc pensii speciale.

Reacția Avocatului Poporului vine după ce senatorii au dat undă verde pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiect inițiat de social-democrați. Ei au votat eliminarea acestor pensii cu 357 de voturi „pentru” și niciun vot împotrivă, în timp ce parlamentarii UDMR s-au abținut.