Problemele pe care le-a generat vaccinul AstraZeneca în toată lumea sunt bine cunoscute. Astfel, după ce mai multe țări au renunțat să mai administreze vaccinul persoanelor sub 60 de ani, unele state chiar renunțând de tot la respectivul ser, Bulgaria a luat și ea o decizie. Astfel, femeile cu vârsta de sub 60 de ani din Bulgaria care au un risc mai ridicat de a dezvolta tromboze nu vor mai avea voie să se vaccineze cu acest vaccin dezvoltat de compania anglo-suedeză, conform unui anunț al Ministerului Sănătății.

Până în prezent, de la debutul pandemiei de coronavirus, Bulgaria a administrat prima doză a unui vaccin unui număr de peste 630.000 de oameni. Dintre aceștia, în jur de o treime au fost inoculate cu vaccinul AstraZeneca.

Bulgaria renunță la vaccinarea cu AstraZeneca pentru aceste persoane

Bulgaria este criticată la nivel mondial pentru faptul că are o campanie de vaccinare extrem de lentă. Chiar și așa, se pare că Ministerul Sănătății a luat o decizie clară. Vaccinul AstraZeneca nu va fi administrat persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani care au un risc mai ridicat de tromboze sau/și diagnosticate cu trombocitopenie.

S-a decis! Aceste persoane nu mai au voie să se vaccineze cu AstraZeneca. Ministerul Sănătății tocmai a anunțat

Ministrul Sănătății, Kostadin Angelov, a declarat luni că persoanele care au primit prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva coronavirusului de compania anglo-suedeză AstraZeneca , nu ar trebui să dezvolte efecte secundare dacă vor face rapelul cu același ser. Totuși, dacă acestea doresc, pot opta pentru serul produs de Pfizer/BioNTech după 84 de zile de la administrarea primului vaccin.

Cetățenii din Bulgaria se vor vaccina cu Pfizer

Bulgaria ar urma să primească peste 5,5 milioane de doze ale vaccinurilor anti-Covid aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente, 3,5 miliioane din acestea urmând a fi doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech, potrivit lui Angelov.

Vaccinul AstraZeneca a provocat mari probleme în lume după ce s-a constatat că, un efect advers grav al serului este faptul că provoacă cheaguri de sânge. Totuși, specialiștii din sănătate spun că astfel de cazuri sunt rare, iar beneficiile vaccinării întrec riscurile.