Premierul Norvegiei, Erna Solberg, a declarat că decizia a fost luată pe baza sfaturilor unui comitet format din specialiști și ale Institutului Norvegian pentru Sănătate Publică (FHI), care au recomandat excluderea serurilor produse de AstraZeneca și Johnson&Johnson din campania de imunizare, din cauza riscului apariției unor efecte secundare care chiar dacă sunt foarte rare, sunt grave.

Norvegia a decis să renunțe la AstraZeneca

Momentan, Norvegia a decis să elimine doar vaccinul AstraZeneca din campania de vaccinare, iar serul produs de Johnson&Johnson a fost oprit temporar. Deocamdată acest vaccin nu a fost exclus din campania de imunizare a norvegienilor.  Guvernul intenţionează să ofere vaccinul Johnson & Johnson celor care doresc să fie imunizaţi cu acest ser.

S-a decis! O țară în care locuiesc mii de români a renunțat la vaccinarea cu serul produs AstraZeneca

Precizăm că Norvegia încă nu a început să folosească vaccinul produs de cei de la Johnson&Johnson, iar recomandările comitetului de experţi s-au bazat în mare parte pe situaţia actuală din Norvegia, unde numărul infectărilor este redus comparativ cu alte ţări.

Danemarca a renunțat la AstraZeneca

Norvegia a stopat folosirea serului AstraZeneca pe data de 11 martie. Această decizie a fost o măsură de precauție după apariția unor cazuri rare de cheaguri de sânge după vaccinare. Mai grav, unele cazuri s-au soldat chiar și cu decese. Aproximativ 138.000 de persoane din Norvegia fuseseră vaccinate cu acest ser până atunci. Norvegia nu este singura țară care a decis să elimine vaccinul produs de cei de la AstraZeneca din campania sa de vaccinare. Și Danemarca a decis să renunțe la vaccinul AstraZeneca în urmă cu o lună.

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca

Momentan, România nu a luat nicio decizie legată de vaccinul AstraZeneca. Specialiștii de la noi din țară, cum ar fi medicul militar Valeriu Gheorghiță, spune că riscurile serului nu întrece beneficiile pe care le oferă acest vaccin. Cu toate acestea, oamenii au decis să renunțe la programări. Sute de mii de oameni s-au panicat și s-au retras, alegând fie să nu se mai vaccineze deloc, fie să se imunizeze cu alt ser.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<