Pensiile românilor sunt în plin proces de recalculare, iar primii care vor afla noile sume de bani ce vor intra în conturi sunt pensionarii cu cele mai vechi stagiuni de cotizare. Însă, ceea ce mulți nu știu este că, pentru a primi mai mulți bani de la 1 septembrie, în urma acestei recalculări, este important să avem mulți ani în câmpul muncii. Așa stipulează noua lege a pensiilor. Astfel, nu au importanță anii lucraţi în condiţii deosebite sau speciale, adică grupele de muncă.
Importanța Anilor Lucrați
Pentru a beneficia de o creştere semnificativă a pensiei, numărul anilor lucraţi are un rol crucial. Noua lege a pensiilor nu acordă puncte bonus, denumite puncte de stabilitate, pensionarilor cu peste 25 de ani de muncă. Aceștia, adăugați la pensia recalculată, pot determina o creștere suplimentară a sumei.
Reclamă
Modalitatea de Acordare a Punctelor de Stabilitate
Modalitatea de acordare a acestor puncte de stabilitate se prezintă astfel:
- Pentru până la 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus;
- Pentru 30 de ani de muncă: se acordă 2,5 puncte bonus, echivalentul a 202 lei;
- Pentru 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus, echivalentul a 506 lei;
- Pentru 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus, echivalentul a 911 lei;
- Pentru 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 lei.
Excluderea Anilor Lucrați în Condiții Deosebite
În ciuda importanței anilor de muncă, legea pensiilor nu acordă puncte bonus suplimentare pentru anii lucraţi în condiţii deosebite sau speciale, adică în așa numitele grupe de muncă. Aceasta nemulțumită regulă a fost confirmată de Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, care a punctat că punctele de stabilitate se acordă doar pentru anii efectiv lucraţi, indiferent de grupa de muncă.
Nemulțumiri și Efecte
Această situație a generat nemulţumiri, mai ales în rândul pensionarilor care au lucrat mulţi ani în condiţii dificile şi nu vor primi majorări suplimentare la recalculare. Printre cei afectați sunt și pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale, dar care nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime, aceștia confruntându-se cu situația de a avea pensii mai mici decât se aşteptau.
Concluzie
Astfel, deși recalcularea pensiilor aduce beneficii pentru anumite categorii de pensionari, absența punctelor bonus pentru grupele de muncă evidenţiază o lacună în sistemul de pensii din România. Pentru unii, recalcularea pensiilor poate însemna o îmbunătățire a situației financiare, însă pentru alții, acest proces nu aduce creșterile așteptate, reprezentând doar o confirmare a faptului că vechimea în muncă este mai valoroasă decât condițiile în care s-a lucrat.