Cătălin Scărlătescu, fost jurat la „Chefi la cuțite”, și-a dezvăluit rețeta de sarmale, un preparat tradițional românesc care nu lipsește de pe masa de Crăciun a multor români.

Cu o abordare simplă, dar eficientă, Scărlătescu garantează un gust desăvârșit al acestor sarmale, împărtășind și secretul pentru aroma de neuitat.

Reclamă

Ingrediente pentru sarmale după rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu:

  • 4 kg de carne tocată de porc
  • 500 g orez
  • 2 kg ceapă
  • 40 g piper
  • 45 g sare
  • o bucată de afumătură
  • bulion
  • frunze de varză murată
  • cimbru
  • foi de dafin

Prepararea sarmalelor este descrisă de bucătar ca fiind un proces accesibil pentru oricine. Se începe prin a toca mărunt ceapa, care se călește până devine aurie.

După ce se răcește puțin, ceapa se amestecă cu carnea tocată, orezul spălat, cimbru, sare și piper. Frunzele de varză murată se aleg cu grijă pentru a fi folosite la împăturirea sarmalelor. După ce toate sarmalele sunt gata, se toacă varza murată și se amestecă cu bulion.

Momentul special intervine atunci când sarmalele sunt pregătite pentru a fi puse la fiert. În mijlocul oalei, se așază o bucată generoasă de afumătură, ceea ce conferă preparatului un gust și un miros aparte.

În oală, se așază un strat de varză, câteva foi de dafin, afumătura, apoi straturile de sarmale și iar varză, până se umple oala. Se adaugă apă și puțin ulei, iar sarmalele se lasă la cuptor pentru mai bine de patru ore, după care sunt gata de servit.

Cătălin Scărlătescu continuă să fie activ în domeniul culinar, chiar și după ce a părăsit emisiunea „Chefi la cuțite”. Bucatele pregătite de el pentru sărbătorile de Crăciun pot fi comandate de doritori, printre acestea numărându-se și sarmalele.

Un pachet de 27 de sarmale costă 137 de lei, iar un cozonac 99 de lei. De asemenea, există pachete speciale, cum ar fi cel cu un cozonac, 27 de sarmale și un kilogram de murături la prețul de 236 de lei sau un pachet cu doi cozonaci, 27 de sarmale și 0,7 kg de friptură la tavă, la 409 lei.