În încercarea de a atrage noi locuitori, autoritățile au ajuns să vândă case pentru sume cuprinse între 200 și 2000 de euro. Acesta este oferta celor din Gura Văii,  sat Rotunda din Bacău care a ajuns un sat fantomă.

Prețurile variază, dar investițiile după achiziționare pot fi costisitoare

Casele care sunt acum scoase la vânzare au fost ridicate cu 16 ani. După ce oamenii au fost afectați de inundații. Totuși, cei care își doresc să se mute într-o astfel de casă au de făcut investiții serioase. Mai ales că aceste locuințe au rămas goale în acești ani.

“Aici avem un duplex evaluat clar la partea cea mai de jos a clasamentului, la 200 de euro”. A afirmat primarul pentru Știrile Pro TV.

Satul-fantomă a luat naștere în 2005, când autoritățile au încercat să-i ajute pe cei afectați de inundații și au ridicat aceste case. Atunci au fost construite mai mult de 200 de imobile. Însă familiile de rromi au decis să se mute la scurt timp după. Și atunci când au plecat au luat ușile, geamurile sau cu acoperișurile.

 “E multă încercare a administrațiilor ce s-au perindat de-a lungul timpului de a valorifica ceea ce la vremea respectivă a fost considerată o gaură neagră în bugetul statului de altfel. O investiție de multe milioane de lei noi a ajuns paragină”, a mai spus Silviu Tinei, primar Gura Văii.

Satul din Bacău unde casele sunt vândute și cu 200 de euro. Însă doritorii sunt greu de găsit. Explicația:
Foto: zdbc.ro

Localnicii spun că nu s-ar muta aici

Și dacă în anul 2018 aceste case se vindeau pentru sume cuprinse între 5.000 și 7.000 de euro. Dar din cauză că potențialii clienți nu au fost prea interesați, prețul a fost redus în speranța că se va recupera astfel măcar o parte din banii investiți.

Potrivit primarului, casele care se află în stare bună, sunt întregi, nu au acoperișul distrus, iar BCA-ul este la locul lui costă 2000 de euro. Iar în funcție de lipsuri, prețul scade.

Cu toate că prețul este destul de mic și potrivit potențialilor clienți, astfel de case ar putea fi bune pentru cei care își doresc să trăiască departe de alte persoane sau cei care vor o casă de vacanță. Însă localnicii sunt de altă părere.

Potrivit acestora într-o astfel de casa nu ai ce să faci, mai ales că nu dispune de drum de acces, nu este racordată la lumină. Iar cei care achiziționează o astfel de locuință vor fi nevoiți să găsească soluții în privința apei potabile și a canalizării.

”Reporter: V-ați cumpăra o casă acolo?
Localnic: Niciodată în viață! Păi, ce să faci în dealul ăla acolo? E fără drum, nu știu dacă e drum asfaltat ceva, e acolo? Nu este nimic”.