Scaderea preturilor productiei industriale in Romania si alte state Europene

Data actualizării: 4 iulie 2025

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au înregistrat o scădere de 0,6% în luna mai, atât în UE, cât și în zona euro, comparativ cu luna precedentă. Această situație vine după un declin de 2,1% înregistrat în UE și de 2,2% în zona euro, conform datelor publicate recent de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Variații în diferite state europene

În luna mai, comparativ cu luna precedentă, creșteri ale prețurilor producției industriale s-au înregistrat în Cipru (1%), Letonia, Luxemburg și Slovenia (fiecare cu 0,1%). În schimb, cel mai semnificativ declin a fost în Grecia (minus 1,9%), Croația și Finlanda (ambele cu minus 1,8%). România a raportat un declin de 0,6% în mai, după o scădere de 1,9% luna precedentă.

Factorii care influențează prețurile

Eurostat precizează că prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de o creștere de 0,1% a prețurilor bunurilor de capital și a bunurilor de folosință îndelungată și de 0,2% a bunurilor de folosință imediată, în timp ce au scăzut cu 2,3% prețurile la energie și cu 0,1% prețurilor bunurilor intermediare. Comparativ cu perioada similară din 2024, prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut cu 0,3% în zona euro și cu 0,4% în Uniunea Europeană în mai.


Modificarea prețurilor la porțile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali și de aceea poate fi un indicator al evoluției inflației pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Situația în România

Conform datelor Institutului Național de Statistică, publicate miercuri, în România prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 0,9% în mai 2025, față de luna similară din 2024, dar au scăzut cu 0,2% comparativ cu aprilie 2025. La nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a înregistrat o scădere de 0,62% în mai 2025 față de luna precedentă și o creștere de 0,32%, în comparație cu mai 2024. În ceea ce privește piața externă, în mai față de luna precedentă, prețurile producției industriale au fost mai mari cu 0,97%, iar comparativ cu aceeași lună a anului anterior se constată o creștere de 2,17%.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨