De exemplu, la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, studenții s-au supărat că susținerea examenelor ar putea fi condiționată de prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR negativ. Se pare că studenții se simt discriminați și au adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului de Administraţie din UMF Iaşi. Mai mult, a fost inițiată chiar și o petiție în acest sens.

Studenții din Iași s-au supărat

Autorii scrisorii, adică studenții, nu sunt de acord cu faptul că la examene vor avea de ales, dacă să susțină probele sau să se vaccineze, ori să își facă testarea PCR. Din punctul lor de vedere, discuția lansată nu este pro sau contra vaccinării, ci vizează modul abuziv, „neconstituţional şi injust prin care se încearcă constrângerea studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi de a se vaccina în vederea susţinerii examenelor din sesiunea de vară”, spun studenții.

De asemenea, studenții au mai scris că vaccinarea împotriva coronavirusului este voluntară, ceea ce înseamnă că nu este obligatorie, și că orice act medical este asumat de către cel în cauză. Studenții sunt de părere că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voința studenților de a nu se vaccina, „încalcă libertatea de alegere şi transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi şi libertăţi”, arată studenţii care au iniţiat documentul.

De ce nu sunt de acord elevii să prezinte un test PCR

De asemenea, studenții nu sunt de acord nici cu alternativa de a prezenta un test PCR negativ înainte de fiecare examen, fiindcă pe lângă faptul că această testare este foarte scumpă, studenții sunt supuși la un stres financiar, psihic și emoțional.

“Orice student care refuză actul medical din diverse motive, având în vedere că acesta (vaccinarea anti-COVID-19) nu este obligatoriu, şi nu-şi permite din punct de vedere financiar plătirea testelor RT-PCR nu poate fi discriminat prin înlăturarea sa de la activităţile la care au dreptul şi colegii lui care s-au vaccinat împotriva COVID-19 şi nici nu poate fi ostracizat de către societate şi instituţia din care face parte”, se arată în scrisoarea deschisă.

Scandal uriaș! Acești studenți ar putea fi primiți la examene doar dacă sunt vaccinați

De asemenea, tinerii spun că studenții nu pot fi opriți din a-și desfășura activitățile necesare evoluției lor academice, cum ar fi prezența la stagii, cursuri și examene, fiindcă acest lucru ar depăși clar cadrul legal existent la noi în țară. Dacă această decizie va fi pusă în aplicare, ea constituie o acțiune discriminatorie față de un număr considerabil de studenți.

Studenții se simt discriminați

Studenţii susţin că adoptarea deciziei prin care s-ar condiţiona prezentarea certificatului de vaccinare la examene sau a unui test PCR negativ încalcă propriul regulament de funcţionare al UMF Iaşi. În același timp, studenții care au o situație financiară precară și nu își permit să se testeze, dar și studenții care au anumite afecțiuni care nu le permite să se vaccineze, vor fi discriminați.

Tinerii solicită ca sesiunea de vară să aibă loc cu respectarea măsurilor de protecție, cum ar fi respectarea măștii sanitare, folosirea dezinfectantului și păstrarea distanței minime de 1,5 m între persoane. Momentan, conducerea UMF Iași nu a luat o decizie clară în privința modalității în care se va face accesul studenților la examenele din sesiunea de vară.