Scandalul achiziționării avioanelor F-35 de către Elveția investigat de Parlamentul din Berna

Data actualizării: 1 iulie 2025

Parlamentul elvețian a inițiat o anchetă cu privire la modul în care guvernul a gestionat achiziționarea a 36 de avioane de luptă F-35 de fabricație americană. Contextul acestei anchete este solicitarea Statelor Unite către Elveția a unei sume suplimentare de 1,3 miliarde de dolari față de prețul inițial convenit pentru onorarea angajamentului. Comisia parlamentară elvețiană a făcut această declarație marți, conform Le Monde.

Începutul livrărilor

Se așteaptă ca livrările să înceapă în 2027. Pe 25 iunie, guvernul elvețian a anunțat că Statele Unite solicită o sumă mai mare, de la 650 de milioane la 1,3 miliarde de dolari suplimentari, din cauza costurilor suplimentare legate în special de inflație, conform Boursorama.


Acordul contractual

Conform guvernului elvețian, Elveția și Statele Unite au convenit contractual asupra unui preț ferm în 2022, de puțin peste 6 miliarde de franci (6,4 miliarde de euro în prezent) pentru aceste avioane de luptă ale companiei americane Lockheed Martin.

Prețul a fost ‘confirmat oficial, atât prin rapoartele de expertiză, cât și de ambasada americană la Berna’, a declarat săptămâna trecută Ministerul Apărării elvețian.

Cu toate acestea, la sfârșitul lunii februarie, Agenția americană pentru cooperare în domeniul apărării și securității (DSCA) a informat Elveția în scris că, în opinia sa, prețul ferm convenit se baza ‘pe o neînțelegere’.

Citește și:

Investigația Parlamentului

‘Comisia de gestionare a Consiliului Național a decis să investigheze modul în care autoritățile au gestionat problema prețului fix al F-35A la achiziționarea acestui aparat’, a anunțat comisia parlamentară într-un comunicat. Aceasta a decis ‘să încerce să determine dacă, retrospectiv, s-au constatat nereguli în modul în care Consiliul Federal (guvernul – n.r.) a gestionat negocierea contractelor’. În plus, comisia intenționează să examineze dacă guvernul și Ministerul Apărării elvețian ‘au comunicat în mod adecvat’ cu parlamentul și cu publicul.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨