Examenul de Bacalaureat din acest an a fost însoțit de mai multe scandaluri, inclusiv suspiciuni de fraudă, după ce subiectele au fost postate pe un grup de WhatsApp cu peste 500 de membri. Ministrul Educației a anunțat o anchetă și amenință cu măsuri disciplinare pentru cei care au făcut publice subiectele.
[read more]
Anul acesta, examenul de Bacalaureat a fost însoțit de multe controverse, mai ales după prima probă, cea la Limba Română. În mai multe licee din țară, elevii au ridicat suspiciuni de fraudă după ce subiectele au fost postate pe un grup de WhatsApp cu peste 500 de membri. Elevii aflați în clase au primit apoi rezolvările de la prieteni, care au căutat răspunsurile pe net. În plus, administratorii dex-online au precizat că aproape 100 de căutări ale sintagmei „de bună seamă” au fost făcute înainte de ora 10 dimineața, ceea ce ridică suspiciunea că subiectele au fost aflate înainte de examen.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat o anchetă și a avertizat că orice încercare de fraudă va atrage eliminarea din sesiunea curentă și interdicția de a participa la următoarele două sesiuni de Bacalaureat. Ea a mai spus că vor fi luate măsuri disciplinare împotriva celor care au făcut publice subiectele.
Reclamă
Între timp, mai mulți elevi și-au văzut lucrările anulate, iar membrii comisiei de examen de la Liceul Șincai din capitală sunt acuzați de exces de zel. În aceste condiții, oficialii au în plan un sistem de punctare a profesorilor în funcție de performanță.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a așteptat criteriile de performanță pentru a introduce pe lângă salarizarea corectă și justificată pe care o solicită dascălii, să aducă și criteriile și să implementăm reforma în sistemul de educație.
În concluzie, acest examen de Bacalaureat a fost marcat de mai multe scandaluri, iar autoritățile trebuie să ia măsuri ferme pentru a preveni orice încercare de fraudă în viitor. Este important să se mențină integritatea examenului și să se asigure că toți elevii au șanse egale în procesul de evaluare.
[/read]