Schimb de prizonieri intre Rusia si SUA, balerina Ksenia Karelina eliberata in urma negocierilor

Data actualizării: 10 aprilie 2025

Rusia a eliberat joi o persoană cu dublă cetăţenie, balerina Ksenia Karelina, încarcerată pentru că a făcut o donaţie către o organizaţie caritabilă care furniza ajutor Ucrainei, într-un schimb cu SUA de care a beneficiat un cetăţean ruso-german acuzat că a exportat echipament electronic sensibil american care să fie utilizat de armata rusă.

Un schimb benefic pentru ambele părți

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că Ksenia Karelina este în drum spre casă. Avocatul ei a confirmat pentru Reuters că Karelina a fost eliberată în cadrul unui schimb care l-a implicat pe Arthur Petrov, un cetăţean ruso-german arestat sub acuzaţia că a exportat microelectronice sensibile.

Negocieri la nivel înalt

Directorul CIA John Ratcliffe şi un oficial rus de rang înalt din serviciile de informaţii ale Moscova au purtat discuţiile pentru schimbul care a fost realizat la Abu Dhabi.


„Astăzi, preşedintele (Donald) Trump a adus acasă un alt american deţinut pe nedrept din Rusia”, a precizat Ratcliffe într-un comunicat către ziar.

„Sunt mândru de ofiţerii CIA care au lucrat neobosit pentru a susţine acest efort şi mulţumim guvernului EAU pentru că a făcut posibil acest schimb”, a adăugat el.

Citește și:

În august anul trecut, SUA şi Rusia au efectuat cel mai mare schimb de prizonieri de după încheierea Războiului Rece, 24 de persoane obţinându-şi astfel libertatea. Potrivit Wall Street Journal, directorul CIA a discutat atât cu directorul FSB Aleksandr Bortnikov, cât şi cu directorul Serviciului de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin.

Ksenia Karelina a plecat către SUA joi dimineaţă cu un avion din Abu Dhabi. Departamentul Justiţiei american susţine că anul trecut Petrov a participat la o schemă pentru a procura microelectronice provenind din SUA pentru producători care furnizau armament şi alte echipamente armatei ruse. Petrov a format o organizaţie elaborată de contrabandă cu tehnologie care a furnizat complexului militaro-industrial rus electronice sensibile prin intermediul unei reţele de companii fantomă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨