Pandemia de coronavirus a schimbat foarte mult modul de lucru al angajaților. Pentru a evita răspândirea virusului, foarte mulți au fost nevoiți să lucreze de acasă.

Europarlamentarii lucrează la o nouă directivă

Iar la un an de la apariția pandemiei, parlamentari europeni lucrează la o directivă pentru ca munca de acasă să fie reglementată. Astfel încât cei care lucrează remote să poată avea un program de muncă reglementat. La fel cum se întâmpla când mergeau fizic la birou.

Această decizie a fost luată după ce mai mult de 30% dintre angajați au recunoscut că au ajuns să muncească suplimentar din cauza pandemiei. Desigur există și țări cum ar fi Franța Italia sau Belgia în care programul de muncă a fost ajustat pentru cei care lucrează de acasă. Astfel încât să includă și limite clare pentru cele opt ore de muncă.

Cu toate că la început munca de la distanță a apărut un moment de respiro odată cu trecerea timpului angajații și au dat seama ca ajungi să muncească uneori chiar mai mult. Comparativ cu cât o făceau atunci când mergem la birou.

Eurofound, fundația europeană pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă a transmiți că 27% dintre cei care au muncit online au ajuns să lucreze suplimentar. În comparație cu cei care mergeau la birou. În cazul acestora procentul a fost sub 5%.

Schimbare importantă pentru angajații care lucrează de acasă. Ce-i așteaptă pe aceștia?

Angajații care au lucrat de acasă au ajuns să se confrunte cu anxietatea și depresia

Președintele Blocului Național Sindical Dumitru Costin a declarat că a existat o debalansare a programului de lucru de 8 ore de când cu lucru de la distanță. Iar angajații au ajuns de multe ori în situația de a fi nevoiți să fie tot timpul gata să răspundă solicitărilor venite din partea angajatorilor. În plus, pentru că foarte mulți dintre cei care au muncit de acasă au au fost nevoiți să se ocupă și de treburile casnice sau de îngrijirea copiilor. Ceea ce a crescut numărul persoanelor anxioase, depresive sau epuizate. Arată statisticile oficiale.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății mai mult de 300 de milioane de persoane au ajuns să sufere de depresie sau alte tulburări ce au legătură cu sănătatea mentală. Și toate acestea au fost cauzate de job.  Tocmai pentru a preveni acest lucru, europarlamentarii lucrează la o directivă de reglementare a programului de muncă la distanță.

Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat că angajații care muncesc de acasă nu sunt protejați de angajatori.

,,S-a observat o lipsă de protecţie oferită salariatului care lucrează de la distanţă. Faptul că aceștia nu mai pot fi protejaţi de sindicate. Devine oarecum natural pentru lucrătorul care lucrează de acasă să îşi aloce din timpul personal pentru activităţile profesionale şi acest lucru trebuie monitorizat atent, supravegheat şi că nu există o presiune pe lucrători. Pentru ca aceştia să lucreze dincolo de programul de muncă pentru care sunt plătiţi”.

Sursa: Știrile Pro TV