Schimbări la Curtea Constituțională: Trei noi judecători depun jurământul și se pregătește alegerea președintelui

Duminică, trei noi judecători ai Curții Constituționale au depus jurământul în fața președintelui României, la Palatul Cotroceni. Aceștia sunt Dacian Cosmin Dragoș, Csaba Asztalos și Mihai Busuioc. Schimbarea vine într-un moment în care PSD își pierde din forță în cadrul Curții Constituționale, deși a făcut o numire controversată, pe judecătorul Mihai Busuioc.
Cine sunt cei trei noi judecători?
Dacian Cosmin Dragoș, numit de președintele Nicușor Dan, este profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta o înlocuiește pe Livia Stanciu.
Csaba Asztalos, din partea UDMR și susținut de coaliția de guvernare, fost președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a fost votat de Camera Deputaților pentru funcția de judecător al Curții Constituționale, după finalizarea mandatului judecătorului Varga Attila.
Mihai Busuioc, fost președinte al Curții de Conturi, propus de PSD și susținut de coaliția guvernamentală, a fost votat de Senat pentru postul de judecător la CCR, el înlocuindu-l pe Marian Enache, care a deținut și funcția de președinte al Curții.
Procesul de alegere a președintelui Curții Constituționale
Odată cu reînnoirea Curții, judecătorii constituționali au termen cinci zile pentru a-și alege un nou președinte. Conform Legii privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, președintele este ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. Pentru alegerea președintelui, fiecare grupă de judecători numiți de Camera Deputaților, de Senat și de Președintele României poate propune o singură candidatură. Mihaela Ciochină este favorită pentru funcția de președinte a CCR. Aceasta e judecător CCR numită de fosta administrație prezidențială.
Odată cu această schimbare, PSD își pierde majoritatea pe care a avut-o în Curtea Constituțională. Aceasta era creată prin numirile pe care PSD a putut să le facă, prin Camera Deputaților și prin Senat.
Recâștigarea încrederii românilor e dată de ce va fi în pachetul 2 de măsuri. – Valeriu Stoica
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨