Schimbările climatice amplifică incendiile de vegetație din Europa: 230.000 hectare arse în 6 luni

Incendiile de vegetație și schimbările climatice
Incendiile de vegetație au devastat regiuni întregi din țările mediteraneene în ultima lună, provocând restricții pentru mii de oameni din Catalonia, Spania, și invadând al doilea oraș ca mărime din Franța, Marsilia. Conform unei analize Reuters, de la începutul anului 2025, incendiile de vegetație au mistuit 227.000 de hectare de teren, de două ori mai mult decât media pentru această perioadă a anului din ultimele două decenii, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere al UE (EFFIS).
Creșterea numărului de incendii
Numărul incendiilor din Europa a crescut semnificativ în acest an, cu 1.118 focare detectate până la 8 iulie, față de 716 în aceeași perioadă a anului trecut. Valurile de căldură din Europa de la începutul acestei luni, au alimentat flăcările în jurul Mediteranei, inclusiv în Siria, unde incendiile au mistuit peste 3% din pădurea țării, potrivit ONU.
Oamenii de știință spun că verile mai calde și mai uscate din regiunea mediteraneeană o expun unui risc ridicat de incendii de vegetație. Odată ce incendiile izbucnesc, vegetația uscată abundentă și vânturile puternice din regiune pot face ca acestea să se extindă rapid și să ardă necontrolat.
Schimbările climatice exacerbează acest risc, prin crearea unor condiții de fond mai calde și mai uscate. În țările care se învecinează cu Marea Mediterană, acest lucru a contribuit la devansarea sezonului incendiilor în ultimii ani, la depășirea recordurilor de intensitate a incendiilor și la arderea mai multor terenuri.
Guvernele încearcă să se adapteze. Grecia a adunat un număr record de 18.000 de pompieri în acest an, în anticiparea incendiilor grave, și și-a adaptat tacticile de stingere a focului și patrulele pentru a încerca să detecteze focarele mai devreme și să limiteze pagubele.
Organizația Națiunilor Unite a îndemnat guvernele să investească mai mult în prevenire, în loc să se concentreze în principal pe răspunsul la incendii – și a avertizat că se așteaptă ca schimbările climatice să crească numărul incendiilor extreme la nivel global cu până la 14% până la sfârșitul deceniului.
Prevenirea incendiilor poate include provocarea de incendii controlate înainte de sezonul estival, pentru a elimina combustibilul din care se pot hrăni flăcările, și refacerea ecosistemelor zonelor umede și a turbăriilor, anunță ONU.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨