Scrisoarea lui Napoleon privind arestarea Papei, vândută la licitație pentru o sumă impresionantă

Data actualizării: 27 aprilie 2025

O scrisoare semnată de Napoleon, în care acesta își exprima dezaprobarea față de arestarea Papei Pius al VII-lea, deși fusese el cel care ordonase acest lucru, a fost vândută duminică, la licitație, pentru suma de 26.360 de euro, conform casei de licitații Osenat. Scrisoarea, datată la 23 iulie 1809, este semnată „Napole”, un diminutiv al numelui său.

Valorificarea unui document istoric

Documentul a fost evaluat la o valoare între 12.000 și 15.000 de euro, a declarat pentru AFP, un asociat și director al departamentului „Empire” al casei de vânzări, Jean-Christophe Chataignier. „Această arestare este unul dintre evenimentele care va marca regimul lui Napoleon pe plan politic și religios. Napoleon știe că această scrisoare va fi difuzată și că este destinată tuturor autorităților”, a declarat Jean-Christophe Chataignier.

Scrisoarea a fost adresată arhicancelarului Jean-Jacques-Regis Cambaceres. „Fără ordinul meu și voința mea a fost scos Papa din Roma. Tot împotriva ordinelor mele și voinței mele a fost introdus în Franța. Dar am aflat despre asta abia la zece sau doisprezece zile după ce fusese pus în executare. Din momentul în care voi ști că Papa s-a oprit undeva, iar intențiile mele vor putea fi cunoscute până atunci și puse în executare, voi vedea măsurile pe care le voi lua”, scrie Napoleon în scrisoare.


Conflictul dintre Napoleon și Papa

După refuzul Papei de a sprijini politica blocadei continentale, Napoleon a impus o serie de măsuri drastice, inclusiv ocuparea unor teritorii ale statelor pontificale și trimiterea trupelor la Roma. Papa a fost arestat la sfârșitul lunii iulie 1809 și a fost ținut în detenție la Grenoble și Savona, înainte de a fi mutat la Fontainebleau, conform ordinelor lui Napoleon. „Împăratul vrea astfel să-și afirme și mai mult acapararea religiei catolice, pe care a orchestrat-o încă de la încoronarea sa la (Catedrala) Notre-Dame, unde s-a încoronat singur, în pofida faptului că această sarcină îi revine Suveranului Pontif”, a mai spus specialistul.

Citește și:

Licitațiile de obiecte legate de Napoleon continuă să aibă succes, chiar și la mai mult de două secole de la moartea sa din 1821.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨