Vaccinul anti – coronavirus se ieftinește. Producătorul Pfizer / BioNTech va reduce prețul pentru acele țări care sunt sărace și nu-și permit să achiziționeze o cantitate mare de doze.

Țările sărace vor avea astfel acces mai ușor la vaccinul anti – coronavirus.  Reprezentanții companiei germane BioNTech au explicat faptul că pandemia de coronavirus poate lua sfârșit doar prin accelerarea campaniilor de vaccinare anti – Covid – 19. Pentru asta, producătorul farmaceutic plănuiește să crească capacitatea de producție și să suplimenteze procesul de furnizare a vaccinului cu și mai multe doze.

Pfizer / BioNTech a anunțat în mod oficial că va vinde fără profit vaccinuri anti – coronavirus țărilor care nu au posibilitatea să cumpere dozele la preț întreg.

Conform DPA și Agerpres, compania BioNTech a explicat faptul că evoluția campaniei de vaccinare anti – coronavirus nu depinde în nici un fel de drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinul care ar trebui să pună capăt pandemiei.

Producătorul farmaceutic mai explică că producția de vaccinuri anti – coronavirus nu este afectată și nici limitată de pantenul vaccinului.

În același timp, purtătorul de cuvânt al BioNTech a mai spus că ritmul producției de vaccinuri nu poate fi foarte ușor modificat pentru că există riscul ca siguranța, eficacitatea și calitatea serului să scadă.

Se ieftinește vaccinul anti – coronavirus! Ce preț are o doză

Suspendarea patentului noilor vaccinuri anti-Covid-19 generează controverse

Suspendarea patentului noilor vaccinuri anti – coronavirus a generat mai multe discuții în contradictoriu. Această temă a fost amplu dezbătută în cadrul unui summit informal care a avut loc, săptămâna trecută, în Portugalia, și la care au participat reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene (UE).

BioNTech a infirmat informația conform căreia compania va suspenda temporar patentul pentru vaccinul anti – coronavirus.

„Pentru a obţine acest lucru, guvernele, producătorii şi organizaţiile internaţionale şi naţionale trebuie să coopereze pentru a susţine furnizarea de vaccinuri către ţările sărace de la facilităţile de producţie existente şi să contribuie la identificarea unor noi facilităţi de producţie certificate”, conform comunicatului BioNTech.

La polul opus, Washingtonul a anunţat că susţine acest demers. În același timp, cancelarul Germaniei Angela Merkel este împotriva acestei măsuri.

Cât costă o doză de vaccin?

Eva De Bleeker, un secretar belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, a publicat prețurile vaccinurilor anti-Covid-19 într-o postare pe Twitter.

După cum reiese din tabelul publicat de secretar, în urma negocierilor vaccinul dezvoltat de  Oxford și AstraZeneca, costă mai puțin de 2 euro. Pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer – BioNTech, prețul este de 12 Euro. Vaccinul Moderna costă 18 dolari.