Școlile și grădinițe, închise în cel mult trei săptămâni.

Epidemiologul Octavian Jurma atrage atenția, după ce s-a observat o explozie a cazurilor de Covid-19.

Cunoscutul epidemiolog Octavian Jurma a făcut un anunț îngrijorător, la nici o săptămână de la începerea școlilor.

Acesta este de părere că în mai puțin de trei săptămâni riscăm să avem până la 15000 de cazuri de Covid zilnic, iar școlile se vor închiide din nou.

Potrivit lui Octavian Jurma, la începutul lunii octombrie, Capitala va depăși incidența de 6 la mie, iar școlile se vor închide în cazul în care nu se vor lua măsuri pentru a opri explozia.

„15-11 octombrie, săptămâna aceea, cu siguranță se vor închide școlile dacă evoluția continuă în ritmul de până săptămâna trecută. În săptămâna 5-11 octombrie probabil se va depăși incidența de 6 la mie în București.

Însă, așa cum vedem, această săptămână a debutat cu o creștere de 80% față de lunea trecută. E posibil să vedem în octombrie și numere de 15.000 de cazuri pe zi dacă nu se iau măsuri cu cel puțin două săptămâni înainte.

Guvernul se vede obligat acum să apeleze la măsurile pe care le-am hulit în primele două, trei valuri, acele restricții diverse prin care se încearcă limitarea răspândirii pandemiei”, a declarat Octavian Jurma.

Premierul României, Florin Cîțu, ia în calcul certificatul verde. Acesta a dezvăluit că este de acord cu folosirea acestui document pentru intrarea în restaurante sau la alte evenimente publice.

Însă o decizie finală în acest sens ar urma să fie luată până săptămâna următoare.

„Este o soluție! Eu am spus că nu vreau să mai închidem economia. Peste 3 la mie știți foarte bine că avem niște măsuri care ar fi închis unele dintre activitățile economice.

Și atunci o soluție pentru a menține activitățile economice deschise o reprezintă acest certificat verde.

Dar să știți că nu este o soluție pentru a scăpa de pandemie! Pentru a scăpa de pandemie trebuie să ne vaccinăm!

Se poate descărca acest certificat verde, codul QR se poate citi foarte simplu…”, a declarat premierul Florin Cîțu.