Grecia a anunțat recent că își propune să folosească certificatul digital verde de vaccinare anti – coronavirus înainte de celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE).

Republica Elena este capabilă să folosească acest document înainte ca el să fie lansat la nivelul Uniunii Europene (UE). Grecia își propune să facă acest lucru de la 1 iulie.

Conform Reuters, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat recent faptul că certificatul de vaccinare va fi „deschis” de la data de 1 iulie pentru toți cetățenii europeni.

„Este foarte, foarte simplu. Include toate informațiile de care ar avea nevoie un stat membru pentru a întâmpina un călător fără a impune restricții suplimentare”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis vineri.

În ce stadiu se află certificatul verde de vaccinare anti – coronavirus?

Grecia se numără primele țări care a venit cu propunerea implementării unui certificat verde european în baza căruia cetățenii europeni să poată călători în afara granițelor. Ideea unui „pașaport Covid” a mai fost susținută și de Spania. Ambele țări au printre cele mai puternice sectoare turistice din Europa.

Un acord comun între Consiliul European și Parlamentul European a avut loc săptămâna trecută. Documentul ar urma să fie lansat în Uniunea Europeană la începutul lunii iulie.

Planul este ca Parlamentul European să adopte în data de 7 iunie o lege pentru implementarea acestui document.  Certificatul verde digital a fost deja testat în mai multe state, printre care se numără și Franța, Spania și România.

Certificatul verde digital ar urma să fie aprobat săptămâna aceasta de către legislativul european.

Scopul certificatului de vaccinare

În baza certificatului verde de vaccinare vom putea călători liber în Europa. Acesta are scopul de a reda libertatea de mișcare a oamenilor. Prin intermediul documentului putem demonstra faptul că ne-am vaccinat anti – coronavirus, că am fost testați negativ pentru Covid – 19 sau că am avut recent această boală și ne-am vindecat.

Certificatul de vaccinare va fi disponibil atât în format fizic, pe hârtie, cât și în format digital. Acesta va conţine un cod QR şi va fi eliberat gratuit pentru orice cetățean european care are nevoie de document.

Se lansează certificatul de vaccinare anti - coronavirius!