Se modifică admiterea la liceu. Ministrul Educației anunță o Evaluare Națională cu 3 probe

Data actualizării: 5 iulie 2025

Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a urmează să treacă printr-o schimbare importantă: ministrul Educației, Daniel David, propune introducerea unei a treia probe scrise.

La finalul gimnaziului, elevii susțin Evaluarea Națională, examen format din două probe.

În prezent, Evaluarea Națională include două probe scrise, una la Limba și literatura română și alta la Matematică. Daniel David a precizat că dorește să elimine concentrarea exclusivă pe aceste două discipline și să extindă evaluarea către domenii precum științele și materiile socio-umane.

Conform planului prezentat de ministru, prima probă va rămâne la Limba și literatura română, iar a doua la Matematică. Noutatea apare la nivelul celei de-a treia probe, care va include subiecte din mai multe domenii.


Subiectul propus va fi împărțit în sub-teste, unele cu itemi din științe, altele cu itemi din materii precum istorie sau geografie.

Citește și:

„N-am spus că vom da opt materii sau cinci, câte competențe sunt. Am în minte, dar aștept să văd ce spun și alți specialiști, mai degrabă o probă, a treia probă, cu sub-teste, unele cu câțiva itemi de știință, altele cu câțiva itemi legați de disciplinele socio-umane, istorie-geografie. Și, atunci, ai avea, practic, note la matematică, la română și la sub-testele respective. Și, atunci, fiecare liceu vine și selectează lucrurile, în funcție de profilul pe care îl are (…) Dar nu opt sau cinci examene. Aș vedea, mai degrabă, trei”, a declarat Daniel David pentru euronews.ro.

Ministrul a explicat că această structură cu trei probe este inspirată din sistemele de evaluare din Italia și Franța, unde elevii nu sunt examinați doar la două materii.

În plus, schimbarea are ca scop evaluarea mai bună a competențelor-cheie dobândite în gimnaziu, fără a-i supraîncărca pe elevi cu examene separate pentru fiecare disciplină.

Pe lângă restructurarea Evaluării Naționale, ministrul Educației propune și schimbări importante în modul de admitere la liceu. Daniel David susține ideea unei admiteri mai flexibile, care să permită fiecărei unități de învățământ să acorde importanță diferită fiecărei probe, în funcție de profilul specializării oferite.

„Aş lăsa liceele cu diverse specializări să dea ponderi diferite probelor de acolo, în funcție de profilul pe care îl au. Mă aștept ca cei de la științe să valorizeze rezultatele la biologie și chimie poate mai mult decât alte rezultate, nu știu, din zona geografiei. Cei din zona socio-umană să valorizeze geografia și istoria, în comparație cu celelalte. Toate sunt luate în calcul, cu ponderi diferite”, a explicat ministrul Educației.

Această abordare ar permite liceelor să selecteze candidații în funcție de nevoile educaționale specifice. De exemplu, un liceu cu profil real ar putea pune accent pe rezultatele din sub-testele de științe, iar unul cu profil uman pe istoria și geografia.

Mai mult decât atât, se ia în calcul posibilitatea ca liceele să poată rezerva un număr limitat de locuri pentru elevii cu potențial dovedit în afara Evaluării Naționale.

„Aș lăsa câteva locuri la dispoziția liceului. De ce? Tot pentru a ajuta copiii. Să nu fie evaluare punctuală. Că poate cineva, repet, bun la biologie și la chimie și olimpic, fără premiul mare pentru a ajunge pe altă rută acolo, a avut o zi proastă. Și, atunci, nu merită să-i dai o a doua șansă, pentru a intra la specializarea care îl interesează, de știință?”, a adăugat Daniel David.

Acest sistem ar oferi șansa unor elevi performanți, dar care nu au obținut rezultate foarte bune în ziua examenului, să fie totuși admiși la profilul dorit.

Practic, se dorește ca Evaluarea Națională să nu fie singurul criteriu strict care decide traseul educațional al unui elev.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨