Șeful serviciului german de informații avertizează: Putin vrea să „testeze” unitatea Occidentului

Șeful serviciului german de informaţii BND, Bruno Kahl, avertizează că Rusia intenţionează să testeze unitatea Occidentului, în special în ceea ce priveşte clauza NATO de apărare colectivă. Aceasta vine în contextul tensionat al situației internaționale, cu privire la care Kahl a oferit recent un interviu pentru Deutsche Welle.
Scenariul care sperie Berlinul
Kahl a declarat că Rusia ia în calcul să testeze fiabilitatea articolului 5 din tratatul fondator al NATO, care menţionează că un atac asupra unui aliat trebuie tratat ca un atac asupra tuturor. „
Sperăm foarte mult că acest lucru nu este adevărat şi nu vom fi puşi în poziţia dificilă de a fi testaţi. Totuşi, trebuie să presupunem că Rusia vrea să ne testeze, să testeze unitatea Occidentului
”, a spus Kahl.
Momentul testării de către Rusia a clauzei NATO privind apărarea colectivă depinde de cursul războiului din Ucraina, potrivit lui Kahl. Dacă războiul se încheie mai devreme de 2029 sau 2030, asta ar permite Rusiei să-şi folosească resursele tehnice, materiale şi de personal pentru a construi o ameninţare împotriva unei Europei mai curând, a observat el.
Perspectiva rusă asupra viitoarei ordini mondiale
Bruno Kahl a spus că Rusia îşi imaginează o viitoare ordine mondială care seamănă cu situaţia Europei de la sfârşitul anilor 1990, cu prezenţa protectoare a NATO împinsă înapoi şi cu sfera de influenţă a Rusiei extinsă către Vest, ideal fără o prezenţă americană în Europa.
„Este de asemenea posibil ca o ameninţare concretă sau o tentativă de șantaj din partea Rusiei împotriva europenilor să apară mai devreme decât se calculase anterior”, a adăugat șeful BND.
„Un sfârşit timpuriu al războiului din Ucraina le-a permite ruşilor să-şi îndrepte energia spre ceea ce vor, respectiv împotriva Europei”, a apreciat Kahl.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨