Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVA) avertizează că utilizarea medicamentelor veterinare care conțin ivermeticină poate avea consecințe extrem de grave asupra sănătății umane, asta după ce un medic a recomandat folosirea acestor tratamente pentru combaterea coronavirusului.

Pericol mare pentru sănătate

ANSVSA spune că mai multe studii sunt în proces de efectuare pentru a vedea dacă există o legătură între ivermectinei și combaterea Covid-19. Când aceste studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

Sursa citată avertizează că toate produsele medicinale veterinare care au la bază ivermectină sunt autorizate pentru utilizarea doar la animale. Ele trebuie folosite doar sub supravegherea medicilor veterinar. Colegiul Medicilor Veterinari din România au transmis mai multe recomandări în privința utilizării produselor medicinale care conțin ivermectină, în contextul pandemiei de coronavirus.

Semnal de alarmă tras de medici! Acest medicament NU este recomandat pentru coronavirus: Pune sănătatea oamenilor în mare pericol

Conform acestora, medicii veterinari nu sunt au competența legală de a recomanda, prescrie, sau comercializa produse veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor. De asemenea, toate produsele medicinale veterinare autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului sunt destinate exclusiv utilizării la animale, nu la oameni.

Recomandările medicilor veterinari

Sursa citată mai spune că aceste produse care conțin ivermectină se eliberează numai pe bază de rețetă. Prescrierea se face numai de un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul și a stabilit un diagnostic clar.

La prescrierea produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor pe bază de ivermectină, medicii veterinari trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar. De asemenea, veterinarul este obligat să prescrie doar cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcție de specia animalului, greutatea, doza şi durata tratamentului;