În plină criză sanitară generată de pandemia de coronavirus medicii trag un semnal de alarmă sumbru. Specialiștii din sănătate susțin că foarte multe dintre antibioticele care au fost recent autorizate nu mai sunt eficiente pentru că nu mai fac față bacteriilor care există în preze.

Este vorba despre un procent de 82% dintre medicamentele de tip antibiotic existente pe piață. Conform specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), întreaga populație a globului este amenințată de acest pericol.

Potrivit AFP, îngrijorările sunt legate de faptul că majoritatea infecțiilor sunt tratate prin antibiotice, iar în lipsa acestor medicamente sănătatea ne este pusă în pericol.

Soluția este una singură: trebuie descoperită o metodă prin care bacteriile din prezent, care sunt extrem de rezistente, să fie eliminate. Haileyesus Getahun, coordonator al diviziei  de studiere a rezistenţei antibacteriene din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că este nevoie de un efort mondial pentru a fi rezolvată această problemă care ne pune viețile în pericol. Pentru a se realiza, este nevoie în primul rând de o strângere de fonduri majoră.

Cum s-a ajuns în această situație?

Bacteriile sunt din ce în ce mai rezistente și imune în fața antibioticelor. Asta se întâmplă pentru aceste medicamente sunt utilizate excesiv de mult, chiar și pentru tratarea unor cazuri minore.

De asmenea, antibioticele mai sunt folosite inclusiv ca suplimente alimentare pentru animale. Păsările consumă de pildă antibiotice, noi mâncăm carnea acestora, iar într-un final organismul nostru ajunge să fie afectat grav.

Astfel se face că bacteriile ajung să devină imune la antibiotic și pastilele nu își mai fac efectul. Specialiștii OMS susțin că laboratoarele farmaceutice ar trebui să lucreze deja la dezvoltarea unor noi antibiotice.

Ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) are o concluzie care ridică îngrijorări. Din 43 de antibiotice care sunt studiate în prezent, niciunul nu este suficient de puternic pentru eliminarea bacteriilor.

„Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile pentru asistenţa medicală universală şi pentru siguranţa noastră sanitară. Ocaziile care se prezintă în lumina pandemiei de COVID-19 trebuie să fie fructificate pentru a sublinia nevoia unei investiţii durabile (în cercetare, n.r.) în producţia de noi antibiotice eficace”, a declarat Haileyesus, citat de Agerpres.