„Sfanta Maria Mica: Obiceiuri si traditii pentru pace si bunastare”

Sfânta Maria Mică: tradiții și obiceiuri pentru pace și bunăstare
[read more]
În fiecare an, pe data de 8 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nasterea Maicii Domnului sau „Sfânta Maria Mică”, o sărbătoare importantă pentru credincioși. Alături de Adormirea Maicii Domnului (15 august), Nasterea este una dintre cele patru mari sărbători ale creștinătății închinate Fecioarei Maria.
Această mare sărbătoare vine la pachet cu numeroase obiceiuri și tradiții, care au rezistat de-a lungul timpului și sunt încă respectate în multe familii. În această zi, există lucruri interzise, dar și obiceiuri și superstiții care aduc pace și bunăstare celor care le practică.
Ce este bine să faci de Sfânta Maria Mică
Tradiția spune că de Sfânta Maria Mică se împart struguri și prune de sufletul morților, pentru ca acestora să le fie iertate păcatele și să primească și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă. Se crede că cei dragi care au trecut în neființă veghează asupra celor rămași pe Pământ.
De asemenea, Fecioara Maria este considerată protectoarea tuturor mamelor. Se spune că în această zi femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru „dezlegarea” pantecelor și se crede că astfel vor avea pruncul dorit. Totodată, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naștere ușoară și un copil sănătos.
Un alt obicei important este acela de a ține o candelă aprinsă în fiecare casă, cu scopul de a alunga spiritele rele și de a preamări nașterea Fecioarei Maria.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică
În ziua acestui praznic, se respectă o veche tradiție atât în mediul urban, cât și în cel rural. În dimineața sărbătorii, membrii familiei aprind o candelă lângă icoana Maicii Domnului și o roagă pe ocrotitoarea tuturor credincioșilor să le dăruiască sănătate și să le binecuvânteze căminul cu belșug și roade bogate ale recoltei adunate în acest an.
Totodată, este obișnuit să se meargă în pelerinaj la biserici și mănăstiri dedicate Fecioarei Maria. Mulți credincioși consideră că în această zi, rugăciunile adresate Maicii Domnului au o putere specială și că aceasta are grijă de nevoile și dorințele lor.
Astfel, Sfânta Maria Mică rămâne una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, o ocazie de a ne ruga și de a aduce mulțumiri Fecioarei Maria pentru ocrotirea și harul său. Fie că respectăm tradițiile și obiceiurile sau ne aliniem dorințelor și speranțelor noastre, această zi este un prilej de întărire a credinței și de cultivare a spiritualității.
Așadar, să ne bucurăm de Sfânta Maria Mică și să ne rugăm cu încredere către Fecioara Maria, mama noastră duhovnicească, pentru sănătate, pace și bunăstare în căminele noastre.
[/read]
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨