Președintele PNL Florin Cîțu a spus recent, într-un interviu acordat Euronews, că respinge ideea unei colaborări întinse pe șapte ani cu PSD.

Potrivit acestuia, colaborarea între liberali și social-democrați va dura doar până în 2024, când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare. Florin Cîțu a anunțat și data la care Nicolae Ciucă va demisiona pentru a face loc unui nou premier.

Florin Cîțu a explicat că această coaliție a fost realizată deoarece trebuia găsită o soluție „pentru a asigura calmul pentru ambele partide și pentru electorat”. Astfel, în ultima sa zi ca premier, Florin Cîțu descrie cum se va face rocada PNL-PSD la șefia Guvernului.

„Această coaliție este doar o coaliție guvernamentală, până în 2024. Este o noutate. Nu ne-am gândit atunci când am făcut coaliția, dar după stabilirea ei a trebuit să găsim o soluție pentru a asigura calmul pentru ambele partide și pentru electorat. Cred că e ceva nou și felul în care va funcționa, așa cum vedem lucrurile acum este că pe 25 mai 2023 prim-ministrul Ciucă va trebui să demisioneze – poate chiar cu câteva zile înainte – și apoi vom avea un nou Guvern care va merge la vot în Parlament. Acesta este singurul mod în care putem face asta (n.r. rotația)”, a declarat Florin Cîțu, în limba engleză, pentru Euronews Romania.

Marele regret al lui Florin Cîțu după negocierile cu PSD

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, se arată încrezător în forțele PNL-ului. Acesta susține că partidul pe care îl conduce va ieşi mai puternic după discuţiile cu PSD şi UDMR pentru formarea noului guvern. Totodată, acesta a mai precizat că a făcut tot ceea ce a depins de el pentru deblocarea negocierilor cu PSD.

Astfel, întrebat de ziarişti, la Palatul Parlamentului, dacă PNL a ieşit mai slăbit din negocierile cu PSD, Cîțu s-a arătat încrezător în următoarea perioadă. El a mai adăugat că decizia finală a fost a partidului, iar negocierile finale au fost conduse de Nicolae Ciucă, premierul propus de Klaus Iohannis.

„Nu, va ieşi mai puternic. Asta a fost decizia partidului, am mers în partid cu cele două variante. De fiecare dată, dacă a fost nevoie şi să mă dau la o parte, m-am dat la o parte, chiar am predat şefia negocierilor domnului premier Nicolae Ciucă, toate aceste lucruri le-am făcut pentru a debloca situaţia. Până la urmă, a fost decizia partidului, negocierea a fost condusă de următorul premier”, a spus Cîţu.

În ceea ce privește regretele rămase, Florin Cîțu susține că singurul lucru de care îi pare rău este faptul că liberalii nu au obținut Ministerul Finanțelor, un portofoliu „esenţial” pentru premier.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<