Conform acesteia, s-au constatat diferențe la decesele Covid-19 între cifrele raportate de diferitele baze de date care au transmis numărul de decese. Conform concluziilor raportului privind raportarea deceselor Covid-19, în unele situații sunt diferențe de până la 500 de cazuri mai puțin la unele unități sanitare.

În cazul spitalelor care au dus greul pandemiei de coronavirus, sunt unele unități sanitare care au raportat și cu 500 de decese mai puține. În astfel de situații, Ioana Mihăilă a cerut Direcțiilor de Sănătate Publică clarificări referitoare la diferențele de raportare. În plus, comisia recomandă şi actualizarea deceselor din aplicaţia Corona-forms.

Diferențe uriașe între numărul deceselor de COVID

Ministrul Sănătății a mai explicat că nu ar căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare, ci s-ar concentra pe o ameliorare a procesului de raportare.

„Rezultate ale analizei comisiei: s-au analizat mai multe surse de informaţii şi arată că în anul 2020 – 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 284 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. și 3.920 decese din alte cauze la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat. Pentru 2020 în platforma MS s-au raportat 26.106 decese – 227 cu diagnostic principal COVID și restul cu diagnostic secundar. În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în alerte MS 18.498 de decese. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670″, a explicat Ioana Mihăilă.

Șocant! Decesele de COVID-19 au fost raportate GREȘIT! Ministrul Sănătății a spus tot adevărul

Conform Ministrului Sănătății, comisia respectivă a analizat datele de la spitale și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauzele pot fi mai multe, cum ar fi: organizarea raportării variază, de exemplu, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare.

Mihăilă: Diferențe de raportare de până la 500 de cazuri la unele spitale

„Diferenţe de raportare de până la 500 de cazuri la unele spitale. Spitalele recunosc că nu au raportat toţi morţii. Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms şi am cerut DSP-urilor clarificări referitoare la diferenţele de raportare”, a mai spus ministrul Ioana Mihăilă.

Scandal uriaș pornit de la Vlad Voiculescu

Tot acest scandal a pornit după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, din funcția de ministru al Sănătății. Atunci, Vlad Voiculescu a ieșit public și a declarat că cifrele deceselor pandemiei de coronavirus nu sunt raportate corect. El a făcut dezvăluiri șocante, care i-au alertat pe social-democrați, care fac parte din opoziție. Drept consecință, PSD s cerut în Parlament formarea unei comisii care să ancheteze modul în care au fost raportate cifrele din timpul pandemiei de coronavirus, însă se pare că formațiune aflate la putere refuză, motiv pentru care social-democrații se enervează.

Ieri, șefa PSD București, Gabriela Firea, a întrebat ce au de ascuns partidele aflate la putere de nu vor ca românii să afle.