Legea Anastasia: Şoferii băuţi şi fără permis de conducere vor ajunge direct în închisoare
[read more]
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri o nouă lege care va avea un impact semnificativ asupra şoferilor care se urcă băuţi la volan şi fără permis de conducere. Iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi senatorul PNL Daniel Fenechiu, legea a fost denumită "Legea Anastasia", în memoria fetiţei de patru ani care a fost tragic ucisă în faţa casei sale pe data de 1 iunie. Actul normativ are scopul de a completa articolul 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să se elimine posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunile de ucidere din culpă comise în urma conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Potrivit noii legi, în cazul infracţiunilor prevăzute la articolul 192 alin. (2) şi (3), nu se va mai putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă acestea au fost comise în condiţiile articolului 335 sau 336. Senatorul PSD Robert Cazanciuc, unul dintre iniţiatorii legii, a subliniat că acest act normativ are ca scop prevenirea şi limitarea tragediilor rutiere, precum şi conştientizarea asupra consecinţelor grave ale comportamentului teribilist la volan.
Reclamă
Legea Anastasia a fost votată de Camera Deputaţilor şi a primit promulgarea din partea preşedintelui României. Cazanciuc a explicat numele legii, afirmând că "Anastasia are grijă de vieţile noastre de dincolo de moarte. Criminalii şoselelor merg la închisoare." Senatorul a adăugat că nicio instanţă din România nu va mai putea condamna cu suspendare şoferii care comit crime rutiere în urma conducerii sub influenţa alcoolului, drogurilor sau fără permis de conducere. El a subliniat că România se confruntă cu un număr alarmant de accidente mortale, fiind pe primul loc în Europa în acest domeniu.
Decizia de a promulga Legea Anastasia vine ca răspuns la necesitatea protejării vieţii cetăţenilor şi a respectării dreptului la viaţă şi integritate fizică, prevăzute în Constituţie. Cazanciuc a subliniat faptul că este un "dator al celor aleşi" să apere şi să protejeze aceste drepturi prin legile adoptate. El a concluzionat că legea este concepută pentru a preveni tragediile rutiere şi a conştientiza asupra consecinţelor grave ale comportamentului teribilist la volan.
În concluzie, Legea Anastasia reprezintă un pas important în direcţia prevenirii şi combaterii accidentelor rutiere cauzate de şoferii băuţi şi fără permis de conducere. Aceasta marchează un moment crucial în lupta împotriva comportamentului teribilist la volan şi se doreşte a fi un semnal puternic că România nu va mai tolera astfel de infracţiuni grave. Legislaţia nouă vine în sprijinul familiilor care au suferit pierderi tragice şi are potenţialul de a salva vieţi, reducând numărul accidentelor mortale.
[/read]