Soldații ruși din Ucraina se îndoiesc de eforturile diplomatice ale lui Trump

În manevrele diplomatice privind războiul din Ucraina, mulți ucraineni și aliații lor europeni l-au acuzat pe președintele Donald Trump că oferă Kremlinului prea multe concesii pentru a asigura un acord de pace rapid. Lucrurile arată foarte diferit din buncărele și spitalele militare ale Rusiei. Pentru mulți soldați ruși și susținătorii lor naționaliști, propunerile de pace de la Washington nu înseamnă mare lucru, potrivit New York Times.
Scepticismul soldaților ruși
În cadrul mai multor interviuri, 11 soldați ruși care luptă sau au luptat în Ucraina și-au exprimat scepticismul profund față de eforturile diplomatice care, vineri, au dus la primele discuții directe de pace din ultimii trei ani, dar care au fost scurte și au dat puține rezultate. Vorbind la telefon, soldații au declarat că resping un armistițiu necondiționat propus de Ucraina, adăugând că forțele ruse ar trebui să continue lupta cel puțin până când vor cuceri toate cele patru regiuni din sudul și estul Ucrainei revendicate, dar controlate doar parțial de Kremlin.
„Suntem cu toții obosiți, vrem să mergem acasă. Dar vrem să luăm toate regiunile, ca să nu mai trebuiască să luptăm pentru ele în viitor”, a spus Serghei, un soldat rus înrolat care luptă în regiunea estică Donețk, referindu-se la teritoriul anexat. „Altfel, au murit toți în zadar?”
Confruntările interne ale lui Putin
Interviurile reprezintă o perspectivă rară asupra moralului militar rus, subliniind provocările interne cu care s-ar confrunta președintele rus Vladimir V. Putin în încheierea războiului în condiții care nu se ridică la nivelul obiectivelor sale maximaliste. Cererile soldaților sugerează, de asemenea, că anexarea grăbită de către Putin a patru regiuni ucrainene la începutul războiului i-ar fi putut limita opțiunile actuale în negocieri, pentru că o parte semnificativă a populației ar considera orice variantă mai puțin semnificativă ca o înfrângere. New York Times a verificat identitatea soldaților prin intermediul rețelelor sociale și al documentelor personale, dar numele de familie le-au fost anonimizate pentru a-i proteja de represalii.
Dezamăgire față de superiori și societate
Soldații, care au luptat în diferite unități și în diferite zone, au vorbit cu profundă amărăciune despre oficialii și civilii țării lor, pe care îi acuză că beneficiază de război, ignorând în același timp greutățile de pe front. Comentariile lor indică dificultățile cu care s-ar confrunta Rusia după orice acord de pace în reintegrarea militarilor în viața civilă și în readucerea economiei din timpul războiului pe un fundament de natură civilă.
„Înțelegi ce înseamnă pentru o țară să aibă un milion de oameni antrenați să ucidă fără teamă de vărsare de sânge?”, a spus Dmitri, care a luptat în Ucraina pentru o unitate paramilitară rusă până în octombrie. „Un milion de ucigași furioși reprezintă o problemă destul de serioasă dacă aceștia îi vor considera pe conducătorii noștri ca oameni care nu sunt de partea lor.”
Unii dintre soldații intervievați s-au chinuit să împace dorința lor personală de pace și epuizarea cauzată de război cu nevoia de a înțelege sacrificiile lor personale printr-un rezultat victorios pentru Rusia. Deși ambele armate își păstrează cu atenție cifrele victimelor, cercetătorii independenți estimează că un total de peste un milion de soldați ruși și ucraineni au murit sau au fost grav răniți.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨