Sonda spatiala sovietica Cosmos 482 se intoarce pe Pamant dupa 53 de ani

Intr-un eveniment care a starnit interesul comunitatii stiintifice, sonda spatiala sovietica Cosmos 482, lansata in martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat in atmosfera terestra si a cazut in Oceanul Indian. Confirmarea a venit de la autoritatile ruse, potrivit space.com.
Reintrarea in atmosfera
Conform agentiei spatiale Roscosmos, sonda spatiala a intrat in atmosfera terestra la ora 06:24 GMT, inainte de a cadea in ocean la vest de capitala Indoneziei, Jakarta. Agentia Spatiala Europeana a ajuns, de asemenea, la concluzia ca este probabil ca sonda sa fi reintrat in atmosfera Pamantului.
Un drum spre Venus, intrerupt
Lansata pe 31 martie 1972, sonda Cosmos 482 nu a reusit niciodata sa paraseasca orbita joasa a Pamantului din cauza unor defectiuni tehnice. Numele oficial al sondei – care a duplicat statia Venera-8, ajunsa la destinatie – a fost 3V671, insa a fost denumita Cosmos 482 dupa esecul sau. Sonda continea echipament destinat studiului fluxurilor de particule spatiale, spectrometre gamma pentru analiza compozitiei suprafetei planetei Venus si a continutului de amoniac din atmosfera sa, un fotometru pentru studierea luminii si echipamente pentru determinarea temperaturii si a presiunii atmosferice. In urma lansarii sondei, cu lansatorul Molnia-M, ale carui prime trei trepte au functionat normal, misiunea a esuat din cauza unei defectiuni survenite la cea de-a patra etape de propulsie, care a functionat 125 de secunde in loc de 192 de secunde cat era planificat. Sonda geamana a Cosmos 482, Venera-8, a atins suprafata planetei Venus la 22 iulie 1972.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨