Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Europa FM că se vor schimba multe lucruri în sistemul de învățământ din România. Conform oficialului din Guvernul Cîțu, modalitatea de titularizare a profesorilor va suferi modificări. Cîmpeanu spune că o soluție în acest sens ar putea fi titularizarea pe o perioadă determinată.

Sorin Cîmpeanu anunță schimbări în sistemul de învățământ

În acest context, Sorin Cîmpeanu a dat exemplul anumitor etape de promovare în sistemul de învățământ pentru care se ia în considerare doar activitatea din ultimii cinci ani, măsură contestată chiar și de cadrele didactice.

„Eu am o carieră didactică de 30 de ani. Poate să vină cel mai genial și cel mai bine intenționat tânăr cu activitate de cinci ani, dacă îl pun în competiție cu activitatea mea, de 30 de ani, în care sunt cumulative toate lucrurile, nu are nici cea mai mică șansă. Și asta nu este corect. Și această condiție simplă, a se lua în calcul activitatea pe o perioadă limitată de timp, este cumva contestată în interiorul sistemului, dar mie mi se pare că este un minim. Trebuie mai mult decât atât. Și atunci, într-adevăr, titularizarea pe durată determinată poate fi o soluție”, este de părere Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu anunță schimbări majore în sistem: Nu-i obligă nimeni să rămână

Cîmpeanu: Cei care nu sunt de acord, nu sunt obligați de nimeni să rămână în sistem

În acest caz, ministrul Educației a dat și exemplul altor țări, care au găsit o soluție potrivită, și anume titularizarea profesorilor pe termen determinat. În Canada, de exemplu, cadrele didactice adaugă permanent competențe noi, în funcție de cerințele pieței. Mai mult, ministrul spune că profesorii care nu sunt de acord cu adăugarea competențelor nu sunt obligați de nimeni să rămână în sistemul de învățământ.

Posturi de director scoase la concurs

O altă schimbare importantă în învățământul de la noi din țară va fi aceea conform căreia posturile de director vor fi scoase la concurs, chiar și cele care au fost deja ocupate prin această procedură. El a menționat că aceste schimbări vor avea loc înainte de vacanța de vară din acest an. Ministrul spune că este foarte important ca directorii de școli să fie aleși prin concursuri, fiindcă este un element esențial în evaluarea cadrelor didactice. Mai exact, directorul școlii va fi implicat în evaluarea profesorilor pe criterii de performanță. Această performanță va fi văzută în funcție de performanța elevilor, bineînțeles.

Ministrul Educației a mai declarat că urmează un procedeu de scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori de școli din țară. Mai mult, el spune că obiectivul său este acela de a reuși acest lucru înainte de vacanța de vară.