SpaceX realizeaza o calatorie fara precedent cu patru oameni deasupra polilor

SpaceX a realizat luni o misiune istorică, lansând patru persoane într-o călătorie orbitală deasupra polilor Nord și Sud ai Pământului. Acesta este un eveniment fără precedent, o performanță care nu a mai fost încercată până acum.
Misiunea, denumită Fram2, a decolat de pe instalațiile SpaceX de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida. În fruntea misiunii Fram2 se află Chun Wang, rezident în Malta, care a făcut avere conducând operațiuni de minerit Bitcoin și a plătit SpaceX o sumă de bani nedeclarată pentru această călătorie. Alături de el se află un trio de alți entuziaști ai explorării polare: regizoarea norvegiană Jannicke Mikkelsen, cercetătoarea în robotică Rabea Rogge, stabilită în Germania, și aventurierul australian Eric Philips.
Un zbor cu o traiectorie neobișnuită
După decolare, racheta Falcon 9 a SpaceX a urmărit o traiectorie pe care nicio misiune de zbor spațial uman nu a mai parcurs-o vreodată, zburând direct deasupra polilor Pământului. Alegerea acestei traiectorii a fost influențată de interesul grupului pentru explorarea polară. Toți cei patru membri ai echipajului călătoresc în spațiu pentru prima dată.
Provocările unei traiectorii polare
„Avem o misiune neobișnuită”, a declarat Mikkelsen. „Nu suntem astronauți tipici de la NASA. …Am pornit de la nimic și am ajuns astronauți certificați să zboare”. Lansarea unui grup de oameni – sau sateliți – pe o traiectorie orbitală care înconjoară polii nord și sud nu este o sarcină ușoară. Această traiectorie necesită ca racheta să consume cantități masive de energie, ceea ce duce la „o pierdere semnificativă de performanță pentru acel vehicul de lansare în ceea ce privește greutatea pe care o poate pune pe orbită”, a declarat Dr. Craig Kluever, profesor de inginerie mecanică și aerospațială la Universitatea din Missouri, în timpul unui interviu telefonic săptămâna trecută.
Deși membrii echipajului vor efectua 22 de experimente științifice și de cercetare în timpul zilelor petrecute în spațiu, majoritatea implică evaluarea sănătății echipajului și ar putea fi efectuate indiferent de traiectoria de zbor. Așadar, plasarea Fram2 pe orbita polară ar putea avea mai mult de-a face cu planificarea unei misiuni distincte – mai degrabă decât cu una ideală pentru știință.
Echipajul Fram2
Wang este cofondator al F2Pool, o organizație care utilizează o rețea de calculatoare pentru a mina pentru Bitcoin, care implică rezolvarea unor probleme matematice complexe. F2Pool este proeminent, fiind responsabil pentru aproximativ 11% din totalul „hashrate ” Bitcoin – sau puterea totală de calcul utilizată pentru minarea de monede.
Wang și colegii săi de echipaj sunt pasionați ai polilor. Mikkelsen, de exemplu, este vecina lui Wang în Svalbard, un grup de insule norvegiene îndepărtate din apropierea Polului Nord, ea însăși o aventurieră dedicată. În calitate de director de imagine și regizoare, ea și-a concentrat activitatea pe proiecte SF și documentare și pe dezvoltarea tehnologiei pentru a filma în medii dure și îndepărtate, potrivit site-ului său . Ea intenționează să facă un film despre această misiune.
Rogge este doctorandă și cercetează navigația, ghidarea și controlul vehiculelor automatizate care traversează condiții dificile, conform paginii web a Universității norvegiene de știință și tehnologie . Ea este, de asemenea, prima femeie germană care a zburat pe orbită.
Philips este un explorator și ghid cu normă întreagă care a efectuat aproximativ 30 de excursii în regiunile polare ale Pământului începând din 1992, conform site-ului său web și declarațiilor pe care le-a făcut vineri.
Grupul a început să se antreneze pentru misiunea Fram2 anul trecut, iar pregătirile au inclus izolarea în „medii dificile” în Alaska, precum și antrenamente la sediul SpaceX din Hawthorne, California.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨