Spania propune TVA de 21% pentru închirierea locuințelor pe termen scurt destinate turiștilor

Data actualizării: 23 mai 2025

Guvernul spaniol ia în considerare introducerea unei noi cote de TVA, de 21%, aplicabile pentru închirierea locuințelor pe termen scurt în scop turistic. Aceasta este o inițiativă care vizează rezolvarea crizei locuințelor și ar putea să afecteze aproximativ o treime din cei 94 de milioane de vizitatori care aleg să închirieze o locuință în locul unei camere de hotel.

Implicațiile noii cote de TVA

Noile reglementări se vor aplica pentru toate locuințele închiriate pentru o perioadă mai mică de 30 de zile. În prezent, în Spania continentală, nu se aplică TVA pentru închirierea locuințelor pe termen scurt în scop turistic, în timp ce vizitatorii care stau la hotel plătesc un TVA de 10% pentru camerele de hotel. Această inițiativă face parte dintr-un proiect legislativ mai amplu, însă guvernul minoritar socialist s-ar putea confrunta cu dificultăți în a-l trece printr-un parlament divizat.

„Casele sunt făcute pentru a locui în ele. Măsurile încearcă să garanteze dreptul la locuințe închiriate pentru familii”, a declarat ministrul Locuinței și Agendei Urbane, Isabel Rodriguez.


Reacțiile față de noua cotă de TVA

Apartur, o asociație a proprietarilor de apartamente închiriate în scop turistic în Barcelona, susține că TVA pentru locuințele închiriate ar trebui să fie similară cu cea plătită pentru camere de hotel și a catalogat cota de TVA de 21% drept una discriminatorie. În același timp, autoritățile locale și regionale au plafonat noile licențe pentru închirierea locuințelor în scop turistic în Malaga și Madrid, iar o interdicție completă ar urma să intre în vigoare în Barcelona din 2028.

Citește și:

Proiectul legislativ ce urmează a fi dezbătut de Parlamentul spaniol include și o măsură controversată, anunțată prima dată în luna ianuarie, vizând taxarea cetățenilor non-UE cu până la 100% din prețul achiziției unei proprietăți, dacă nu este vorba de reședința lor primară, precum și creșterea taxelor plătite de proprietarii unor proprietăți goale, inclusiv a locuințelor secundare.

„Singurul obiectiv este de a pune capăt acestor activități și a lăsa turismul în mâinile hotelierilor”, a spus Javier Penate, consilierul juridic al Asociației proprietarilor de locuințe de vacanță din Insulele Canare.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨