Știm deja că tulpina britanică de coronavirus este cu mult mai contagioasă decât varianta inițială a virusului. Cele mai recente studii arată că mutația de Covid – 19 descoperită în sudul Angliei este cu aproape 50% mai contagioasă. Inițial se credea că noua variantă a virusului se transmite cu 75% mai ușor în rândul oamenilor.

Studiu: Cât de contagioasă este în realitate noua tulpină de Covid-19? Studiu

Noua tulpină de coronavirus s-a răspândit deja în majoritate țărilor. Un studiu făcut la Universitatea din tel Aviv arată că noua mutație se răspândește de la un om la altul cu 45% mai repede și ușor.

„Pentru a explica această creştere dramatică am comparat rata de reproducere a virusului (iniţial) SARS-CoV-2 cu cea a variantei britanice. Am descoperit astfel că varianta britanică este cu 45%, de aproape 1,5 ori, mai contagioasă”, precizează profesorul Ariel Munitz, de la Departamentul de Imunologie şi Microbiologie Clinică al Universităţii din Tel Aviv.

Conform EFE și Agerpres, oamenii de știință avertizează că în curând noua tulpină de Covid – 19 va ajunge să fie tulpina predominantă a pandemiei de coronavirus. Studiul a fost publicat la începutul acestei săptămâni în revista Cell Reports Medicine.

„Importanţa acestui studiu stă în faptul că este printre primele care se bazează pe informaţii reale privind contagierile şi arată că, aşa cum se suspecta, varianta britanică este mai contagioasă”, afirmă coordonatorul cercetării, profesorul Moti Gerlitz, care anticipează că varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2 va deveni predominantă la nivel mondial.

Diferența dintre Covid-19 și mutația britanică

Oamenii de știință au dovedit faptul că dacă în medie o persoană infectată cu coronavirus răspândește boala la minim o persoană, un pacient depistat cu noua mutație răspândește boala la 1,5 persoane.

Tulpina britanică de coronavirus a fost depistată în sudul Angliei, la sfârșitul anului 2020. Cercetătorii au stabilit că aceasta nu eeste mai periculoasă însă este cu până 70% mai contagioasă.

Specialiștii au analizat cum a evoluat boala în cazul persoanelor infectate cu Covid-19, comparativ cu cazul pacienților care au contactat noua tulpină. În urma studiilor s-a stabilit faptul că mai multe persoane infectate cu tulpina britanică și-au pierdut gustul și mirosul.

Simptomele noii tulpini de Covid-19

Cu toții ne întrebăm care sunt simptomele atunci când suntem infectați cu o nouă tulpină de Covid – 19. Ei bine, diferențele nu sunt atât de mari. În mare parte pacienții prezintă aceleași simptome în cazul infectării cu ambele tulpini de coronavirus.

La fel ca și în cazul infectării cu Covid-19, pacienții care se îmbolnăvesc cu noua tulpină se simt mai obosiți, tușesc, acuză dureri în gât și dureri musculare similare gripei. De asemenea, majoritatea pacienților devoltă temperatură. Și pierderea gustului și a mirosului se numără printre cele mai des-întâlnite simptome.