Studiu recent evidențiază impactul pozitiv al burselor sociale și de merit în ultimii ani școlari

Un studiu recent realizat la solicitarea Ministerului Educației a arătat că în ultimii doi ani școlari, cele mai multe burse acordate au fost burselor sociale și de merit. Acest lucru subliniază importanța și impactul acestor burse asupra reducerii abandonului școlar și creșterii motivației pentru învățare.
Despre studiu
Studiul, intitulat ‘Efectele burselor școlare asupra participării elevilor la educație – percepții ale actorilor educaționali’, a fost realizat între septembrie 2024 și aprilie 2025 de către Institutul de Științe ale Educației. Obiectivul principal a fost investigarea percepțiilor actorilor educaționali cu privire la bursele școlare și efectele acestora asupra participării la educație și a performanței școlare a elevilor. De asemenea, s-a urmărit analiza schimbărilor aduse de metodologia de acordare a burselor implementată în anul școlar 2024 – 2025.
Rezultatele studiului
Studiul a evidențiat că cele mai multe burse acordate au fost bursa de merit și bursa socială, acestea reprezentând peste 95% din totalul burselor acordate în anul școlar 2023 – 2024. În timp ce bursa de merit a fost cea mai finanțată categorie, bursa socială a avut cei mai mulți beneficiari. Aproximativ 70% dintre elevi au declarat că au beneficiat de cel puțin o bursă în anul școlar 2023 – 2024.
Impactul burselor a fost semnificativ, cu majoritatea elevilor (99,7%) declarând că bursa a avut un efect pozitiv, iar două treimi raportând îmbunătățirea performanței școlare autopercepute. De asemenea, majoritatea profesorilor (75%) și directorilor (peste 80%) consideră că bursele școlare au avut ca efect reducerea absenteismului în rândul elevilor și creșterea prezenței la ore.
Un alt aspect important adus în discuție a fost pragul de 30% stabilit pentru acordarea burselor de merit și de reziliență. Majoritatea respondenților consideră că acest criteriu este corect, însă există și un procent destul de ridicat al celor care consideră pragul de 30% ca fiind incorect.
Concluzii și recomandări
În concluzie, studiul a evidențiat impactul pozitiv al burselor școlare asupra reducerii abandonului școlar și creșterii motivației pentru învățare. În același timp, a subliniat necesitatea unei revizuiri a responsabilităților instituționale în gestionarea burselor și a asigurării resurselor umane și materiale necesare. De asemenea, s-au propus o serie de recomandări, printre care simplificarea aspectelor administrative privind acordarea burselor școlare și realizarea unor activități de informare și sprijin, accesibile și adaptate nevoilor beneficiarilor.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨