O cercetare efectuată de Universitatea din San Diego împreună cu Institutul Salk ar putea da peste cap tot ce se știe până acum despre coronavirus. Acest studiu ar arăta că Sars-CoV-2 este o afecțiune vasculară, și nu una respiratorie așa cum știa toată lumea până în acest moment. Această informație ar explica formarea de cheaguri în cazul anumitor pacient, dar și simptome precum „degetele COVID”.

Acesta este, de fapt, adevărul!

Deja este cunoscut faptul că dincolo de simptomele respiratorii pe care le cauzează Covid-19, mai sunt afectată și alte părți ale corpului. Oamenii de știință care au realizat studiul arată modul în care virusul atacă sistemul circulator sau vascular. Proteina S a virusului (cea care îi dă aspectul de „coroană”) atacă celulele receptoare ACE2 din corp, distrugând mitocondriile responsabile cu generarea energiei celulelor. Astfel, este afectat țesutul endotelial care protejează vasele de sânge.

Acest lucru deja era observat, însă nu se știa până acum cum era mecanismul exact și care era rolul proteinei S. Se pare că această proteină S stă la baza tuturor vaccinurilor aflate în circulație și folosite de întreaga lume în prezent.

Cum s-a ajuns la această concluzie

Pentru această cercetare, oamenii de știință au creat un pseudo-virus având numai proteina S, nu și celelalte componente ale SARS-CoV-2.  Ei au vrut să demonstreze că această proteină este suficientă pentru a cauza boala.

Se pare că efectele asupra sistemului respirator sunt, de fapt, consecința inflamării țesutului vascular din plămâni.

„Foarte mulți oameni cred că este o boală respiratorie, dar în realitate este o afecțiune vascular. Asta ar putea explica de ce unii oameni fac infarcte sau au probleme cu alte organe ale corpului (decât plămânii – n.r.). Toate sunt vascularizate, este ceea ce au ele în comun”, a explicat profesorul Uri Manor, coautor al studiului.

Studiul care dă peste cap tot ce se știe despre Covid-19! Nu este o afecțiune respiratorie: Ce organe afectează, de fapt, virusul

Cel mai mare risc al Covid-19, simptomele inflamatorii

Profesorul Rafael Manez Mendiluce, un om care a tratat pacienți infectați cu Covid-19 timp de un an de zile la unitatea de ATI a Spitalului Universitar Bellvitge, a declarat că rezultatul studiului nu l-a surprins, fiindcă și-a văzut pacienții. În urmă cu un an, el avertiza că cel mai mare risc la COVID-19 îl reprezintă simptomele inflamatorii și reamintea că formarea cheagurilor de sânge este un fenomen ce se întâmplă și în cazul altor virusuri.

Se pare că în continuare vaccinarea rămâne singura soluție pentru a scăpa de pandemia de coronavirus, chiar dacă au mai apărut și cazuri rare de formare a cheagurilor de sânge.

Vaccinul, singura soluție

Profesorul Uri Manor a scris pe Twitter că vaccinurile conțin o cantitate mult prea mică de proteină S pentru a reprezenta o problemă. El subliniază că vaccinul cu tehnologie ARN mesager este mult mai sigur decât contractarea în sine a bolii.

„Toată lumea ar trebui să-l facă, eu și toți membrii familiei mele l-am făcut. Studiul nostru arată doar că această boală este cu adevărat periculoasă”, a comentat profesorul.