Un expert din cadrul Organizației Națiunilor Unite susține că de la debutul pandemiei de coronavirus, încălcările drepturilor omului și foametea s-au agravat și mai mult în Coreea de Nord. Aici au fost luate măsuri radicale pentru a combate pandemia.

În Coreea de Nord nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus până în prezent. Aici au fost luate măsuri drastice din prima, s-au închis frontierele, au fost blocate orașe întregi și multe alte restricții dure pentru a nu ajunge virusul în țară. De amintit că Coreea de Nord este un stat totalitar decuplat de restul lumii.

Situație critică în Coreea de Nord

Raportatorul special an Națiunilor Unite, Tomas Ojea Quintana, este de părere că în Coreea de Nord, măsurile mult prea drastice de carantină par să exacerbeze încălcările obișnuite ale drepturilor omului.

Anul trecut, numărul persoanelor care au reușit să fugă din această țară s-a prăbușit. Comparativ cu anul 2019, când au reușit să fugă 1.047 de coreeni, în 2020 au evadat din țară doar 229.

Conform unor informații ale ONU, neconfirmate de Coreea de Nord, în această țară a fost pusă în aplicare o zonă tampon de un kilometru, în care forțele de securitate pot împușca pe oricine încearcă să treacă.

Sub orice critică! ONU: Coreea de Nord foloseşte pandemia pentru a restrânge şi mai mult drepturile omului

Persoane ucise fiindcă au încălcat măsurile anti-Covid

Conform Quintana, mai multe persoane au fost omorâte fiindcă au încălcat măsurile anti-pandemie, inclusiv pentru comerț ilicit cu China.

Impactul restricţiilor impuse împotriva coronavirusului asupra schimburilor comerciale cu China, care au scăzut cu 80% în 2020, limitarea activităţilor comerciale, sancţiunile internaţionale şi pagubele cauzate în anul 2020 în agricultură de cicloane şi inundaţii riscă să provoace „o gravă criză alimentară”, subliniază documentul.

Oamenii mor de foame

„Au fost semnalate decese cauzate de foame, precum şi o creştere a numărului de copii şi de persoane în vârstă nevoite să cerşească pentru că familiile lor nu mai pot avea grijă de ei”, conform aceleiași surse.

Pe de altă parte, operațiunile umanitare au fost, de asemenea, întrerupte.

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, la sfârșitul anului 2020, în Coreea de Nord au fost efectuate 13.259 de teste anti-Covid-19. Toate acestea au avut rezultate negative.