Suedia investeste milioane de euro in renovarea adaposturilor atomice pentru pregatirea unui posibil razboi

Data actualizării: 1 aprilie 2025

Suedia, cunoscuta pentru numarul sau impresionant de adaposturi atomice, a anuntat recent o decizie de mare importanta. Timp de doi sau trei ani, tara va investi 100 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 9,3 milioane de euro) in inspectia, controlul si renovarea adaposturilor atomice. Acest demers vine in urma mai multor avertizari ale autoritatilor despre necesitatea de a se pregati pentru riscul unui razboi.

Un numar impresionant de adaposturi

Cu aproape 64.000 de adaposturi, Suedia se numara printre tarile cu cel mai mare numar de bunkeruri din lume. Incepand cu anul 2024, Agenția suedeza de Contingențe Civile (MSB) si-a intensificat inspectiile si controalele acestor adaposturi. Suedia, care a devenit membru NATO la inceputul lui martie 2024, investeste pentru a-si imbunatati capacitatea de a functiona a serviciilor de urgenta in cazul unui conflict, pentru a consolida securitatea cibernetica si pentru a completa stocurile de medicamente.

Modernizare in curs

Un plan de modernizare a marilor adaposturi, capabile sa gazduiasca mii de persoane, este de asemenea in curs. Pana in prezent, lucrari de renovare au inceput la 25 din cele 80 de adaposturi speciale. In 2025, MSB preconizeaza sa continue cu inlocuirea filtrelor pentru a imbunatati protectia de armamentul de razboi chimic si radiologic.


In ianuarie, premierul Ulf Kristersson a subliniat ca Suedia nu se afla ‘in razboi, dar nici in pace’. Tara nordica si-a redus cheltuielile militare dupa Razboiul Rece, insa a inversat aceasta tendinta dupa anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia in 2014. Autoritatile suedeze si-au reactivat conceptul de ‘aparare totala’ in 2015 si au intensificat acest efort dupa invazia rusa a Ucrainei in 2022, numind un ministru al Apararii Civile, alaturi de ministrul Apararii, in vederea mobilizarii intregii societati.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨