Suedia majorarea varsta limita pentru rechemarea fostilor ofiteri la 70 de ani

Data actualizării: 14 iulie 2025

Guvernul suedez a anunțat recent că intenționează să majoreze la 70 de ani vârsta limită pentru rechemarea foștilor ofițeri în serviciul activ. Această decizie face parte dintr-un set de noi măsuri care au ca scop garantarea disponibilității personalului militar în vremuri de criză.

Suedia și NATO

Această propunere este rezultatul unei anchete ordonate de guvernul suedez în 2024, anul aderării Suediei la NATO, pentru a examina modul în care forțele armate naționale ar putea fi asigurate că dispun de efective în caz de conflict. Această țară scandinavă a renunțat la secole de nealiniere militară pentru a adera la Alianța Atlantică după ce Rusia a declanșat în 2022 invazia sa împotriva Ucrainei.

Investiții majore în apărare

Suedia, care are 10,5 milioane de locuitori, traversează „o perioadă gravă”, a declarat ministrul suedez al apărării Pal Jonson, în timpul unei conferințe de presă. „Realizăm în prezent investiții foarte importante în apărarea militară”, a adăugat el. În afară de investițiile importante în material deja anunțate, trebuie de asemenea să se asigure că personalul disponibil este suficient, a subliniat Jonson.


Comisia de anchetă sugerează astfel majorarea la 70 de ani a vârstei la care foștii ofițeri pot fi rechemați în serviciul militar, comparativ cu 47 de ani în prezent. Propune de asemenea suprimarea oricărei limite pentru desfășurarea militară a foștilor ofițeri rechemați. Aceste propuneri vor fi examinate în perspectiva prezentării unui proiect de lege în Parlament la începutul anului viitor, a declarat ministrul.

Citește și:

După sfârșitul Războiului Rece, Suedia și-a redus în mod considerabil cheltuielile în materie de apărare, concentrându-și eforturile militare pe misiunile internaționale de menținere a păcii. Însă ea a făcut un pas înapoi după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 și a început să-și majoreze cheltuielile militare. În 2017, această țară a reintrodus serviciul militar obligatoriu, la șapte ani după ce îl abandonase. În martie, guvernul a anunțat că va majora cheltuielile de apărare cu circa 300 de miliarde de coroane (27,7 miliarde de euro) în timpul următorului deceniu, pentru a le aduce la 3,5% din PIB până în 2030.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨