Săptămâna trecută, ministrul Muncii declara că începând cu 1 ianuarie 2021, alocațiile ar urma să crească cu 20%. Totuși, surse au declarat pentru Digi24, că deși acestă majorare o să aibă loc, alocațiile vor crește cu doar 10%.

Alocațiile și pensiile cresc, dar nu cu cât s-a promis inițial

De asemenea, potrivit acelorași surse și la jumătatea anului creșterea alocațiilor va fi tot de 10%. Acestă decizie ar fi fost luat în ședința de luni seara. Și pensionare vor avea parte de o creștere. Însă nu așa cum s-a anunțat inițial. De fapt, în loc de o majorare cu 40% a punctului de pensie, începând cu 1 ianuarie 2021, creșterea va fi de doar 8%.

Săptămâna trecută, Violeta Alexandru care încă ocupa funcția de ministru a Muncii a făcut o serie de declarații despre majorarea alocațiilor și a punctului de pensie, cu 20%, respectiv 40%.

Potrivit acelorași surse și profesorii ar putea fi puși în așteptare, deoarece în cazul lor creșterile salariale promise ar putea să fie făcute abia în decembrie, 2021. Aceste decizii au fost luate pentru că, Guvernul vrea să mențină deficitul bugetar la valoarea de 7% din PIB. La începutul lui decembrie, premierul Florin Cîțu spunea că pentru primele 2021, deficitul se va situa la 6,36%. Însă potrivit anunțului făcut de Consiliul Fiscal în anul care vine, potrivit estimărilor, deficitul ar urma să fie de cel puțin 7,5%, chiar și în cazul în care România ar urma să aibă o revenire economică.

Surse: Se ia în calcul creșterea alocațiilor cu 10%, nu cu 20% cum anunța ministrul Muncii. Cu cât ar putea crește pensiile
Foto: adevarul.ro

Cîțu: ,,Vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României”

Pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: suntem adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei”, a declarat primul ministru Florin Cîţu, la finalul ședinței de Guvern, de luni.

Pentru menținerea unui deficit la valoarea dorită, premierul a mai anunțat și alte măsuri în acest sens. Una dintre ele fiind plafonarea salariilor angajaților din sistemul bugetar la valoarea înregistrată în luna decembrie.

De asemenea, s-a mai decis că salariul minim net va crește cu 40 de lei din 2021. Decizie care a nemulțumit sindicatele mai ales că, potrivit acestora, o politică de austeritate nu este o soluție potrivită pentru a trece peste criza economică. Reprezentanții CNS Cartel ALFA au argumentat că peste jumătate din IMM-uri sunt de acord cu creşterea salariului minim.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<