Taxele vamale SUA pot influența economia mondială într-o perioadă de incertitudine

Economia mondială este deja într-o perioadă delicată, iar noile taxe vamale anunțate recent de Statele Unite ale Americii ar putea adăuga un grad suplimentar de complexitate. Potrivit Reuters, acestea ar putea diminua și mai mult vigoarea unei economii mondiale care își revine cu dificultate din creșterea inflației post-pandemice și este îngreunată de datorii record și conflicte geopolitice.
Impactul taxelor vamale asupra economiei globale
În funcție de modul în care președintele Donald Trump și liderii altor țări vor acționa, ar putea fi vorba de un punct de cotitură pentru un sistem globalizat care, până acum, a luat de bună forța și fiabilitatea Americii. În lunile următoare, efectele de creștere a prețurilor – și, prin urmare, de diminuare a cererii – vor prevala după ce noile taxe vor fi aplicate la mii de bunuri cumpărate și vândute de consumatori și companii de pe întreaga planetă.
„O văd ca pe o derivă a economiei americane și globale către performanțe mai slabe, mai multă incertitudine și, posibil, îndreptându-ne către ceea ce am putea numi o recesiune globală”, a declarat Antonio Fatas, macroeconomist la școala de afaceri INSEAD din Franța.
Trump a anunțat că va impune un tarif de bază de 10% pentru toate importurile și a prezentat un tabel care arată taxe mai mari pentru unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai țării, inclusiv 34% pentru China și 20% pentru Uniunea Europeană. Un tarif de 25% pentru automobile și piese auto fusese deja confirmat anterior.
Repercusiuni ale taxelor vamale
Dacă rezultatul este un război comercial mai amplu, acesta ar avea repercusiuni și mai mari pentru producători precum China, care ar fi nevoiți să caute noi piețe în fața unei cereri scăzute din partea consumatorilor din întreaga lume. În plus, dacă tarifele vor împinge înseși SUA spre recesiune, acest lucru va afecta puternic țările în curs de dezvoltare ale căror destine sunt strâns legate de cele ale celei mai mari economii a lumii.
„Ceea ce se întâmplă în Statele Unite nu rămâne în Statele Unite”, a declarat Barry Eichengreen, profesor de economie și științe politice la Universitatea din California, Berkeley. „Economia este prea mare și prea conectată la restul lumii prin intermediul comerțului și al fluxurilor de capital pentru ca restul lumii să nu fie afectat”.
Un alt aspect important este faptul că o destrămare a lanțurilor de aprovizionare care, timp de ani de zile, au ținut sub control prețurile pentru miliarde de consumatori ar putea duce la o lume în care inflația tinde să fie mai „fierbinte” decât nivelul de 2% pe care bancherii centrali îl consideră în prezent un obiectiv ușor de gestionat. De asemenea, economiile cu o creștere mai slabă a producției ar face ca guvernele să se străduiască și mai mult să plătească datoria mondială record de 318.000 de miliarde de dolari și să găsească bani pentru prioritățile bugetare.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨