Test nou dezvoltat de oameni de stiinta poate prezice riscul de obezitate la copii si adolescenti

Cercetătorii au creat un nou instrument care poate identifica, încă de la o vârstă fragedă, copiii și adolescenții care riscă să devină obezi ca adulți. Testul ar putea oferi, astfel, posibilitatea aplicării din timp a unor strategii preventive, precum dietă și exerciții fizice.
Un test bazat pe analiza ADN-ului
Noul test, care analizează ADN-ul prelevat dintr-o probă de sânge, este considerat de două ori mai eficient în prezicerea riscului de obezitate decât testele anterioare. Pe lângă identificarea copiilor cu risc ridicat, testul poate anticipa și modul în care adulții obezi vor răspunde la programele țintite de slăbire.
„Puterea acestui scor constă în abilitatea sa de a prezice, înainte de vârsta de cinci ani, dacă un copil este predispus să dezvolte obezitate în viața adultă, cu mult înainte ca alți factori de risc să influențeze greutatea mai târziu în copilărie. Intervenția în acest stadiu poate avea un impact major”, a declarat asistentul universitar Roelof Smit de la Universitatea din Copenhaga, autor principal al studiului publicat în Nature Medicine.
Federația Mondială a Obezității estimează că, până în 2035, mai mult de jumătate din populația globală va fi supraponderală sau obeză. Deși există metode de combatere a obezității, dieta, exercițiile fizice, intervențiile chirurgicale sau medicamentele, acestea nu sunt întotdeauna accesibile și nu funcționează pentru toată lumea.
Studiul implică peste 600 de oameni de știință
Studiul a implicat peste 600 de oameni de știință din 500 de instituții din întreaga lume. Cercetătorii au colectat date despre trăsături precum înălțimea și indicele de masă corporală. Variații subtile în ADN pot influența sănătatea noastră, inclusiv predispoziția către obezitate și apetitul, spun experții.
„Acest scor poligenic reprezintă o îmbunătățire semnificativă în capacitatea de predicție și un pas important în testarea genetică clinică a riscului de obezitate”, a afirmat Ruth Loos, profesor la CBMR, Universitatea din Copenhaga.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨