Testele anti-drog ale politiei au avut o rata de eroare de 43% in ultimul an

Data actualizării: 20 mai 2025

Aproape jumatate din rezultatele pozitive inregistrate de dispozitivele de testare anti-drog ale politiei in ultimul an au fost infirmate de analizele de laborator, potrivit unui raspuns oficial al Politiei Romane. Acest lucru ridica semne de intrebare cu privire la eficienta metodelor de testare utilizate de politisti.

Rezultate fals-pozitive

Cifrele oficiale arata ca 43% dintre rezultatele pozitive inregistrate in perioada iulie 2024 – aprilie 2025 au fost infirmate ulterior prin analize toxicologice de laborator. ‘Un test fals pozitiv genereaza aceleasi consecinte juridice pana la rezultatul de laborator si determina suspendarea permisului de conducere si stigmatizarea persoanelor vizate’, potrivit Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzului Statului (FACIAS).

‘FACIAS sustine cu fermitate nevoia de combatere a consumului de substante interzise la volan si importanta aplicarii masurilor pentru siguranta rutiera. Cu toate acestea, sanctiunile dispuse pe baza unor dispozitive cu o rata ridicata de eroare, fara confirmare toxicologica, creeaza situatii abuzive’, subliniaza organizatia.

Propuneri de schimbare a legii

In prezent, Codul penal pedepseste ‘conducerea unui vehicul sub influenta substantelor psihoactive’ cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Acest articol a generat o ampla dezbatere in societate, care a ajuns inclusiv pe masa judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). ICCJ a decis la inceputul acestui an ca trebuie sa se tina cont in aceste cazuri si de expertiza medico-legala care demonstreaza ca un sofer se afla sub influenta drogurilor atunci cand este prins in trafic.


Parlamentari PSD si PNL, printre care Alina Gorghiu sau Robert Cazanciuc, au initiat un alt proiect de Lege care va elimina, practic, sintagma ‘sub influenta’ din Codul penal si care va pedepsi soferii daca acestora li se gasesc substante interzise in sange. Proiectul se afla la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, dupa ce a fost adoptat de Senat.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨