Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, angajatorii din Romania au posibilitatea sa ofere vouchere cadou conform unor reglementari stabilite cu doi ani in urma. Aceste tichete cadou de 8 martie pot avea o valoare de pana la 300 de lei, fara a fi supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii. Totodata, angajatorii pot alege sa ofere si o zi libera tuturor angajatelor, in special in sectorul privat.
[read more]

Majorarea plafonului pentru vouchere de 8 martie:

La sfarsitul lunii decembrie 2021, plafonul pentru acordarea tichetelor cadou de Ziua Femeii a fost majorat de la 150 la 300 de lei prin Ordonanta de Urgenta. Aceasta masura a fost luata pentru a incuraja oferirea de cadouri de valoare pentru ocazii speciale, fara a impune taxe suplimentare beneficiarilor.

Regulile pentru acordarea tichetelor cadou:

Potrivit ANAF, voucherele cadou de 8 martie pot fi acordate in urmatoarele situatii: cadouri pentru angajati cu ocazia Pastelui, Craciunului si altor sarbatori religioase, cadouri pentru angajate cu ocazia zilei de 8 martie sau cadouri pentru copiii minori ai angajatilor cu ocazia zilei de 1 iunie.

Partea care depaseste suma de 300 de lei devine venit impozabil din salarii si trebuie sa fie declarata corespunzator. De asemenea, in conformitate cu ordonanta de urgenta, toate tichetele valorice trebuie emise sub forma de card, eliminandu-se astfel utilizarea biletelor fizice.

Mai mult decat atat, se subliniaza importanta ca angajatorii sa nu discrimineze femeile angajate in ceea ce priveste acordarea acestor tichete cadou, indiferent de statutul lor familial sau de pozitia ocupata in companie.

In concluzie, Ziua Femeii reprezinta nu doar o ocazie de a oferi cadouri si recunostinta femeilor, ci si un moment de reflectie asupra progreselor si provocarilor cu care se confrunta femeile la nivel social, politic si economic. Este important ca angajatorii sa respecte regulile in vigoare si sa ofere tratament egal tuturor angajatelor, contribuind astfel la promovarea egalitatii de gen si a respectului fata de munca si contributia femeilor in societate.
[/read]