Agenţia europeană pentru drepturi fundamentale (FRA) a realizat recent un studiu care a arătat că majoritatea tinerilor din Europa se teme pentru siguranța lor.

83% dintre femeile tinere evită să meargă singure în anumite locuri

Potrivit studiului, opt din zece fete și femei tinere nu frecventează anumite locuri, cartiere sau străzi. Din cauză că le este frică că ar putea ajunge victime ale unor agresiuni de natură fizică sau sexuală.

Raportul european care a fost dat publicității vineri, arată că 83% dintre femeile cu vârste între 16 şi 29 resimt o astfel de teamă, citează Agerpres.

De teamă că ar putea fi agresate fizic sau sexual ori hărţuite, 83% dintre femeile cu vârste între 16 şi 29 de ani evită să meargă singure în anumite locuri. Fie să se deplaseze pe anumite străzi sau cartiere, fie să se afle izolate cu o altă persoană”. Arată studiul celor de la (FRA).

Pentru a realiza acest studiu, FRA  a chestionat în 2019,  35.000 de persoane din cadrul Uniunii Europene, Regatul Unit şi Macedonia de Nord. Ele au fost întrebate în legătură cu ceea ce simt în legat de infracţionalitate, securitate şi drepturilor victimelor. Pe baza răspunsurilor oferite s-a constat că mai ales femeile tinere se tem pentru securitatea lor.

„Tinerele femei în special evită diferite locuri temându-se pentru securitatea lor. Aceasta este o chestiune importantă în termeni de egalitate. Întrucât demonstrează că ele nu pot utiliza spaţiile publice în aceeaşi manieră ca bărbaţii”. A spus Sami Nevala, realizatorul raportului pentru AFP.

În schimb doar doar 58% dintre bărbații  chestionați și care se încadrează în aceeași categorie de vârstă au răspuns evită anumite locuri pentru că se tem pentru propria siguranță.

Tinerele din Europa se tem pentru siguranța lor. Opt din zece evită anumite locuri publice, de frică că ar putea fi hărțuite
Foto: pixabay.com

110 milioane de oameni ajung victime ale hărțuirii doar în Uniunea Europeană

Studiul a mai arătat că mai bine de 22 de milione de oameni ajung să fie atacați fizic în Uniunea Europeană. Iar 110 de persoane ajungă să fie hărțuite.

Dintre cei care au  răspuns în cadrul studiului, 9% a spus că au avut de a face cu violența fizică în ultimii 5 ani. Iar un procent de 6% au recunoscut că au ajuns victime ale violenţei fizice în precedentele 12 luni. Mai puțin de o treime au luat legătura cu autoritățile pentru a povesti prin ce au trecut.

De asemenea, 41% dintre persoanele chestionate au spus că au fost hărțuite în ultimii cinci ani. Iar 29% au spus că au fost victime ale hărțuirii în anul precedent.

FRA consideră hărțuire ca insulte sau ameninţări adresate în persoană sau online. Agenția europeană cu sediul la Viena le-a solicitat statelor membre să se axeze în special pe categoriile care au avut de-a face mai mult cu violența, comparativ cu rata medie. Cum ar fi  tineri, persoane cu dizabilităţi, minorităţi etnice sau persoane care fac parte din comunităţile LGBT.