Toate persoanele care lucrează în domeniul medical vor fi obligate să se vaccineze anti-coronavirus. Decizia a fost luată în Italia. Conform unui decret semnat recent de premierul italian Mario Draghi, atât cadrele medicale cât și farmaciștii din Italia vor fi obligați prin lege să se imunizeze.

Medicii care refuză să se vaccineze anti-coronavirus riscă să nu-și mai practice profesia pentru tot restul anului, întrucât vor fi suspendați din funcție.

Conform Reuters, decizia a fost luată după ce s-a ajuns la concluzia că mai multe persoane care lucrează în domeniul sanitar au refuzat să se vaccineze. Recent au fost identificate mai multe focare de Covid – 19 în spitale, bănuiala fiind că acestea au fost generate tocmai de refuzul medicilor de a se vaccina.

Acest decret însă a stârnit mai multe controverse și păreri pro și contra. Mulți sunt de părere că prin acest decret anumite categorii de persoane sunt discriminate.

Toți medicii sunt obligați să se vaccineze anti-coronavirus

Campania de vaccinare din Italia

În Italia campania de imunizare în masă a populației se desfășoară cu greu din cauza faptului că transporturile de doze de vaccin anti – Covid – 19 sunt livrate cu întârziere.

Până în aprilie, Italia și-a propus să atingă pragul de 500.000 de vaccinări zilnice. De la debutul campaniei de vaccinare, din decembrie 2020, au fost administrate aproximativ 10 milioane de doze de vaccin.

Până acum circa 3,1 milioane de italieni au fost imunizați complet împotriva Covid-19, adică au primit ambele doze de vaccin. Cu o populație de 60 de milioane de cetățeni, Italia a raportat 3 678 944 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19. Din totalul pacienților depistați pozitiv, 2 997 522 au fost declarați vindecați. Bilanțul deceselor arată că în total, de la izbucnirea pandemiei și până în prezent, au fost raportate 111 326 de victime.

Mai multe măsuri restrictive au fost prelungite în Italia de teama faptului că situația epidemiologică din țară ar putea degenera și mai mult.

Printre măsurile restrictive prelungite se numără menținerea restaurantelor închise și suspendarea activității magazinelor înc are sunt vândute produse neesențiale. De asemenea, în Italia muzeele sunt închise până cel puțin în data de 30 aprilie.

Dacă situația epidemiologică se îmbunătățește, măsurile ar putea fi relaxate la sfârșitul acestei luni. Astfel, în intervalul 7 – 30 aprilie 2021, toate regiunile din Italia vor fi plasate în scenariul roșu sau cel portocaliu. Toate restricțiile reprezintă efortul autorităților italiene de a ține sub control cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus