Se știe faptul că șoferii români nu au voie să transporte pe locurile din față ale mașinilor copii mici, însă puțini știu că este interzis să transporte pe aceleași locuri și animale, fie că sunt de companie sau nu, conform legislației în vigoare. Șoferii care sunt prinși că fac acest lucru pot primi amenzi usturătoare, care pot ajunge la 2.900 de lei.

Amenzi uriașe pentru șoferii care fac asta!

Potrivit Codului rutier, conducătorii auto nu au voie să transporte animale pe locurile din față ale autoturismelor, fie că sunt de companie sau nu și indiferent că sunt periculoase sau nu. Cei care nu respectă această regulă pot primi amenzi mari, conform legislației în vigoare.

Mai exact, șoferii care transporta animale pe locurile din față ale mașinilor pot primi o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, adică între 9 și 20 de puncte amendă. Având în vedere că în acest moment punctul de amendă este plafonat la valoarea de 145 de lei, înseamnă că șoferii români pot primi amenzi în valoare de 1.305 de lei și 2.900 de lei.

Punctul amendă, plafonat

Potrivit Avocatnet.ro, la începutul anului 2021, noul Guvern condus de Florin Cîțu a decis să păstreze aceeași valoare a punctului amendă: 145 de lei, conform unei ordonanțe a Guvernului. Dacă liberalii nu interveneau, pe 31 decembrie 2020 expira plafonarea punctului amendă și șoferii amendați erau nevoiți să scoată foarte mulți bani din buzunar.

Toți șoferii trebuie să știe asta! Nu aveți voie să faceți acest lucru. Amenzile sunt URIAȘE

Potrivit Codului rutier, punctul amendă este plafonat la 145 de lei. În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în legislație, șoferii care încalcă legea plătesc următoarele amenzi:

Ce amenzi plătesc șoferii

clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă (290 sau 435 de lei);

clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă (580 sau 725 de lei);

clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);

clasa a IV-a: de la 8 la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);

clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Atenție! Persoanele fizică pot primi doar sancțiuni cuprinse între clasele I și IV. Clasa a V-a de amenzi este valabilă doar pentru companii.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<