În urma incendiului produs la Institutul Matei Balș din București și-au pierdut viața cinci pacienții internați în pavilionul unde a pornit focul. Iar alți peste 100 de pacienți au fost evacuați. Însă acestă tragedie ar fi putut fi mult mai mare dacă două infirmiere nu ar fi intervenit.

,,Nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale”

Potrivit informaților făcute publice cele două infirmiere au fost primele care au reacționat în momentul în care a început incendiul. În timp ce una dintre ele a avut o reacție rapidă și a oprit alimentarea cu oxigen, cealaltă a folosit o pătură pentru a stinge focul.

Potrivit avocatului spitalului, Constantin Durgheu dacă alimentarea cu oxigen nu era oprită, atunci ar fi existat și o explozie.

Cele două angajate au fost chemate să de-a declarație în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la spital. Avocatul a mai precizat că  angajaţii care au avut legătură directă cu evenimentul, cum ar fi cei care erau în tura de noapte, implicit cele două infirmiere şi două asistente au mers pentru a face declarații în calitate de martori, potrivit Digi24.

 „Este evident că nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale, este foarte clar că reacţia a fost promptă, a fost un incident regretabil, infirmierele au fost primele care au luat contact cu focul, iar una dintre ele a avut şi prezenţa de spirit de a opri alimentarea cu oxigen. Dacă nu se oprea, aveam şi explozie”, a declarat avocatul.

,,Au avut o reacție promptă”

Constantin Durgheu a mai povestit și că cele două au reacționat așa cum au fost instruite. Chiar dacă situația a fost una stresantă.

Prima reacţie a fost promptă, una dintre infirmiere a sărit cu o pătură să stingă focul care se află pe nefericitul pacient, cealaltă a sărit să decupleze instalaţia de oxigen, este evident că au avut o reactie promptă. Apoi ambele au fugit după extinctoare de la capătul culoarului, au fost corect instruite (…). Era firesc să se piardă, dar cu tot stresul, au reacţionat cât se poate de corespunzător”,a mai precizat acesta.

Tragedia putea fi mult mai mare. Două infirmiere cu prezență de spirit, eroinele de la Balș!
Foto: Digi24

Procurorii au deschis dosar în rem

După ceea ce s-a întâmplat la Balș, procurării de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal în rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Ei au început să ancheteze ceea ce s-a întâmplat și mai multe persoane au fost chemate la audieri.

Din declarațiile făcute de procurorul care se ocupă de caz, din primele date se pare că în spital a avut loc mai întâi un incendiu. După care a fost urmat de două explozii. Procurorul de caz, Alexandru Anghel a mai afirmat și că până  cinci persoane au fost audiate. Iar ancheta va dura câteva zile, informează Mediafax.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<